Natten till idag kollapsade regeringsförhandlingarna i Berlin. Angela Merkel har svårt att bilda majoritet sedan Alternativ för Tyskland blev tredje största parti i förbundsdagsvalet i september.

Försöket att bilda en trepartiregering mellan kristdemokraterna i CDU/CSU, liberalerna i FDP och miljöpartiet De gröna ser ut att ha misslyckats efter en maratonförhandling i helgen.

Av det som läckt ut tycks Liberalerna vilja ha mer öppna gränser än vad kristdemokraternas systerparti CSU i Bayern kan acceptera. Och miljöpartiet vill ha hårdare och snabbare neddragningar av utsläpp än vad ekonomin klarar av.

Enligt BBC stupade regeringsförhandlingarna på att FDP krävde att de syriska migranterna som kom i flyktingvågen 2015 också ska få välkomna sina familjer till Tyskland, medan kristdemokraterna numera vill ha tillfälligt stopp för anhöriginvandring.

Angela Merkel, som varit förbundskansler i 12 år, står inför sin svåraste stund någonsin. Hon har tre val: att övertala Socialdemokraterna att än en gång bilda storkoalition med hennes kristdemokrater, bilda minoritetsregering vilket inte brukar ske i Tyskland eller be presidenten utlysa nyval.

Om det blir nyval menar bedömare att det mot etablissemangen kritiska Alternativ för Tyskland, AfD kan gynnas. Partiet var förbundsdagsvalets segrare i september, och kan vinna än mer om det blir nyval.

Det var Angela Merkels öppna gränser som resulterade i att en miljon migranter kom till Tyskland hösten 2015. Politiken gav det invandrings- och islamkritiska AfD vind i seglen. Viljan att hålla gränserna öppna kostade således Angela Merkel hennes styrkeposition i tyska parlamentet. Genom ett nyval kan den positionen försvagas ytterligare.

Enligt en webbfråga i tidningen Welt i helgen anser 61 procent av de svarande att om Merkel inte lyckas bilda regering nu är det kört för henne. Bara 31 procent trodde hon kan fortsätta som förbundskansler om förhandlingarna misslyckas. Merkels politiska stjärna kan vara på väg att slockna.

Valresultat förbundsdagsvalet i september 2017
CDU/CSU: 246 mandat (-65)
SDP: 153 mandat (-40)
AfD: 94 mandat (+94)
FDP: 80 mandat (+80)
Vänsterpartiet: 60 mandat (+5)
De gröna: 67 mandat (+4)