Sverige går mot öppna gränser igen. Regeringen presenterade igår lagförslag som går ut på att de asylsökande som saknar asylskäl ändå ska få stanna. Invandringen kan ta ny fart. Budskapet är att bara man tar sig till Sverige, får man stanna.

Trots att det stod fyra ministrar på podiet under gårdagens presskonferens (se Samtidens referat här) kunde ingen tala om hur många tiotusentals migranter som genom de föreslagna laglättnaderna kommer att kunna stanna i Sverige trots att de saknar asylskäl. Inte heller kunde ministrarna tala om hur många miljarder kronor det kommer att kosta skattebetalarna.

Klart är att Miljöpartiet ställt ultimatum för att stanna i regeringen och att uppgörelsen mellan S och MP kommer att göra det möjligt för de flesta av de unga som kom under flyktingkrisen 2015 att stanna i Sverige.

Det är höjden av ansvarslöshet att föreslå lagar som är så illa utredda och så dåligt beräknade att regeringen inte har en aning om vad lagändringarna kommer att resultera i. Denna generositet med svenska skattebetalares medel förekommer inte i frågor som rör svenska medborgare, fattigpensionärer, sjuka, funktionsnedsatta. Bara migranter är värda att ösa miljarderna över utan att några kalkyler eller beräkningar genomförs.

Detta är motsatsen till ordning och reda. Det är kaos och kalabalik.

Budskapet till hela världen är dessutom att den som tar sig till Sverige inte behöver asylskäl, de kommer ändå att inte utvisas. Sverige har i praktiken öppna gränser och fri invandring.

Det blir nu intressant att se hur de borgerliga partierna ställer sig till regeringens generösa migrationspolitik där utländska medborgare prioriteras före svenska medborgare. Lagförslaget kan ytterligare slå split mellan C och L å ena sidan och M å den andra.

Från Sverigedemokraterna kommer tydliga besked.

– Beslutet att låta de allra flesta av de så kallade ensamkommande stanna, är en praktskandal. Ännu en gång bekräftas MP:s skadliga inverkan på regeringen. Att Stefan Löfven har gett vika i denna fråga bör antingen ses som ett taktiskt försök att hjälpa MP klara riksdagsspärren nästa år, eller som ett bevis på Stefan Löfvens svaghet som statsminister, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Det är uppenbart att de väljare som vill garantera att Sverige tillämpar restriktiva regler för invandring bara har ett alternativ i riksdagsvalet 2018.