BROTT. I helgen stacks 15 bilar i brand i problemområdet Hässleholmen i Borås. Sex av bilarna tillhörde hemtjänsten. – Det kan vara en hämndaktion för att vi gjort gripanden i området under lördagen, säger lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson.  

Under lördagskvällen brann det på tre områden i invandrartäta Hässleholmen. Sex av de 15 bilarna tillhörde hemtjänsten.

– Det var sex bilar på samma ställe, utanför ett äldreboende och utanför vårdcentralen och det var privatbilar på en parkering vid en skola, säger Tomas Stakeberg Jansson till Samtiden.

Han menar att det kan ha varit en hämndaktion.

– Vi håller på och tittar på det. Vi hade gjort ingripanden i det här området under lördagen, flera ingripanden där vi avlägsnat personer som burit sig illa åt.

Han säger att det inte på något sätt står i proportion.

– Vi har laglig rätt att avlägsna dem, men det är inte lagligt att bränna bilar.

Gasbilar försvårade
Räddningstjänsten rapporterade från lördagskvällen att det var en stark brandutveckling på grund av att flera av bilarna var gasfordon. Polisen fick spärra av ungefär 300 meter från platsen. Det var en del mindre explosioner och räddningstjänsten tvingades backa tillbaka och fick kyla i skydd.

– Vi har tvingats backa eftersom några av dem är gasfordon. Vi kraftsamlar för att se hur vi ska gå till väga, det är rätt stora risker, sa Tommy Lieback stabschef vid räddningstjänsten.

Inga hemtjänstfordon
Konsekvenser blev det även för hemtjänsten som stod helt utan bilar på söndagsmorgonen.

– Obehagligt och otäckt, säger personalen Irma Djesevic och Elise Engblom till Borås tidning. De hade helgpasset inom hemsjukvården.

– Det var tur att vi inte hade något akutfall för de sjuka kan inte vänta, säger de. 

Dialog och samverkan
Tomas Stakeberg Jansson säger att polisens resurser inte trappats upp på något sätt efter lördagens händelser i Borås.
– Vi har en väldigt bra samverkan med kommunen och de kommer säkert att ha en stärkt bevakning vid fritidsgårdar. Vi jobbar mycket med dialog. Och nu när EU-kommenderingen är över kommer vi att ha våra områdespoliser som vanligt.

Bilbrand utanför äldreboendet
Senast i augusti sattes två bilar i brand intill äldreboendet på Våglängdsgatan. Branden utvecklades så kraftigt att två fönsterrutor sprack på äldreboendet. Branden tog sig delvis i huset och rök ska även ha spridit sig. Händelsen rubriceras som mordbrand och enligt polisen tros branden ha startas genom att någon tänt eld på däcken fram på bilarna.

Knivskuren polis
Det var även på Hässleholmen som den uppmärksammade attacken mot polisen i maj förra året skedde, när en kvinnlig polis blev knivskuren i sidan. Vittnen talade då om en stormning av ett mycket stort antal personer mot de två ensamma poliserna och att gänget var oerhört aggressiva. Poliserna var så trängda att de tvingades dra vapen. Polisen som fick en kniv i sidan hade skyddsväst och klarade sig med lindriga skador. Polisen hade minst tio patruller vid platsen och även polisens insatsstyrka piketen deltog i arbetet.