SEXBROTT. Inga platser eller tider kan längre anses helt säkra i det nya samhälle som växer fram. Med en ny sorts brottslighet är tryggheten för kvinnor på väg bort allt mer. Klockan 17.00 en tisdag kan det vara ödesdigert att hamna i fel vagn på tunnelbanan.

Nyligen satte Malmöpolisen in extra resurser med anledning av två överfallsvåldtäkter som inträffat under kort tid i staden.

– Vi ser mycket allvarligt på det som hänt. Det skapar också oro bland allmänheten – att man inte kan röra sig fritt på ett säkert sätt, säger Kim Hild, informatör vid Skånepolisens ledningscentral till Skånska Dagbladet.

Överallt
Tryggheten beskärs alltmer. Det som är annorlunda är också att övergreppen sker vilken tid och plats som helst. Kvinnor har fått lära sig att exempelvis undvika folktomma gator sent på natten. Men inga tidigare regler tycks gälla.

Polisen Lennart Karlsson berättar om en händelse som satte spår. Han är gruppchef på Norrmalmspolisen i Stockholm samt ordförande i Narkotikapolisföreningen. Klockan var strax före fem på tisdagseftermiddagen och han och en kollega var på väg till en utbildning när de förstod att det pågick ett våldtäktsförsök i tunnelbanevagnen bakom. Lennart Karlsson beskriver händelsen i Polistidningen.

Tumult
Kollegerna småpratade när blev de uppmärksamma på tumult i vagnen intill.
– Det var ett av de där gamla tunnelbanetågen där man kan se in i nästa vagn.

De trodde först att det var ett bråk mellan missbrukare. Men när han tittar in genom rutan ser han att det är en kvinna som blir överfallen. Senare ska kvinnan berätta för Lennart Karlsson att hon, efter T-centralen, blev ensam i vagnen tillsammans med två för henne okända män.

Bryr sig inte
De båda poliserna försöker då febrilt göra den misstänkte gärningsmannen och hans kamrat uppmärksamma på att de är iakttagna genom att banka på rutan mellan vagnarna.

– Men de hör oss inte eller så bryr de sig inte. Det tog kanske en minut, från det till att tunnelbanan stannade och det var nog den längsta minuten i mitt liv.

Polismannen beskriver hur tåget saktade in lite i tunneln och den stora frustration han upplevde över minsta lilla fördröjning innan tåget till slut rullade in på nästa perrong.
– När vi kom in i vagnen låg gärningsmannen ovanpå henne. Han fick sig en flygtur till andra sidan vagnen kan jag säga.

Villebråd
En överväldigande majoritet av överfalls- och gruppvåldtäkterna i Sverige sker av män med utländsk bakgrund, har flera undersökningar slagit fast. En ökning av mordutredningar har gjort att våldtäktsbrott har lagts på hög. Flera har även slagit fast att Sverige ser en ny typ av grövre brottsutveckling, brott som är främmande för vårt samhälle, som gruppvåldtäkter och hedersvåld. Otryggheten slår i taket och enligt undersökningar har många svenska kvinnor förstått att de nu i de närmaste är villebråd i råa krigsvåldtäkter.