Det har tidigare misstänkts att en MP-tjänsteman på riksdagskansliet haft täta kontakter med ryska ambassaden. Nu anklagar Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar även andra i ledande ställning för att ha otillbörliga kontakter med ”en viss utländsk nation”.

Stålhammar var den som framförde misstankarna mot mannen som tidigare i år köptes ut av partiet. På Facebook skriver Stålhammar nu att hon haft ett förhållande med mannen och anklagar honom för trakasserier, utöver att han har haft otillbörliga kontakter med ”en viss utländsk nation”, rapporterar DN.

I inlägget går hon längre och hävdar att mannen inte var ensam om dessa olämpliga kontakter med främmande makt: ”han och hans allierade på höga positioner med tydliga kontakter med just denna makt har gjort allt för att dreva mot mig på olika vis inte minst nu i provvalet … På något vis lyckas de tillåtas med detta. För mig är det en nationell säkerhetsfråga. Ett säkerhetshot.”

Miljöpartiet är ett regeringsparti. Deras utrikespolitiska talesperson menar att hennes partikamrater är säkerhetshot. En som reagerar på Stålhammars anklagelser är tidigare språkröret Birger Schlaug: ”Har jag varit med att anställa någon som blivit spion så vill jag fan i mig veta det”, skriver han i sin blogg.

Partisekreteraren Amanda Lind (MP) tar inte Stålhammars uttalanden på allvar.

– Det är inte lämpligt att lägga ut den här typen av spekulationer om säkerhetsfrågor på sociala medier. Det har vi också framfört till henne, säger Lind till DN.

Lind menar att partiet kollat upp anklagelserna och att det inte ligger något i dem. Hur detta kontrollerats, vill Lind inte svara på.

UPPDATERING 1/12:
Efter uppmärksamheten har Stålhammar ändrat sig. Det var ”ogenomtänkt” att anklaga partikamrater för spioneri.

”Jag inser att jag för två veckor sedan i ett inlägg på Facebook påstod saker om partiföreträdare som jag inte hade grund för att påstå. Det var olyckligt och ogenomtänkt. Jag tar avstånd från de påståendena”, skriver Stålhammar i en kommentar till TT.