TYSKLAND. Medan Tyskland står och väger inför nyval talar fler om att Merkels misslyckande beror på hennes migrationspolitik. Nu talar brittiske artisten Morrissey ut: – Om man försöker göra allt multikulturellt kommer det att sluta med att man inte har någon kultur alls.

I Sverige gör artister upprop efter upprop för öppna gränser, för amnesti till personer som fått avslag, utan att verka bry sig om de konsekvenser detta får för samhället. Eller den signalpolitik som det medför för fortsatta migrantströmmar. Men det finns också artister som talar upp och uttalar andra, mer obekväma åsikter. Brittiske artisten Morrissey är en av dem, sångare i bandet Smiths, inflytelserik, populär och frispråkig. Nu går han till storms mot Angela Merkel i en intervju. I en rasande tirad mot massinvandring uttrycker han att ett alltmer multikulturellt Europa vattnar ur varje lands identitet.

– Jag vill att Tyskland ska förbli Tyskland, och Frankrike att förbli Frankrike, säger han i en intervju i Die Spiegel.

Kultur som ”alla de europeiska länderna kämpat för att behålla under många, många år.”

– Och nu kastar de bara bort allt det. Det är sorgligt, säger den kontroversielle sångaren.

Mamma Europa
På frågan om han ser Merkel som Europas ”mamma” efter hennes långa stabila ledarskap och hennes maktposition inom EU svarar han:

– Well, hon är tillräckligt smart för att inte säga för mycket,” och ”hon är tyst, vilket är mycket intressant.”

– Men jag är ledsen att se att Berlin har blivit våldtäktshuvudstaden…på grund av de öppna gränserna”

Förhandlingar kraschat
För Merkels stabila stjärna kan vara på väg att dala. Förhandlingar om att skapa en minoritetsregering efter Förbundsdagsvalet har brutit samman. Mycket av Angela Merkels svaga valresultat hänvisar många till hennes öppna dörrar-migrationspolitik som ledde till att över en miljon migranter sökte uppehållstillstånd i Tyskland bara under 2015.

Uppstickaren, det invandrings- och islamkritiska partiet AfD, kom in i Förbundsdagen för första gången med 13 procent av rösterna och många ser att de kan ha ännu fler röster att vinna vid ett nyval.

Europa håller nu andan inför att Tyskland inte ska försvagas. Landet som är EUs motor, Europas största ekonomi och Sveriges viktigaste handelspartner.

Morrissey för Brexit
Morrissey har en lång historia av frispråkighet om politiska ämnen. Han har också ofta talat för Brexit och lovordat Storbritanniens beslut.

– Resultatet av folkomröstningen fascinerar mig för det var en seger för demokratin. Folket sa ja. Om man ska sätta det i verket är en annan sak, men jag är stolt över britterna.