MEDELHAVET. Italien utreder nu vad som hänt med 26 döda kvinnor som avlidit i samband med människosmugglingsresor över Medelhavet. De 26 nigerianska mestadels tonåringarna misstänks ha utsatts för våldtäkt och mördats.

Italienska rättsväsendet undersöker dödsorsaken på 26 unga nigerianska kvinnor, de flesta var i åldern 14-18 år. Man misstänker att de har blivit sexuellt utnyttjade och mördade under sina försök att göra resan över Medelhavet. Fem migranter förhörs i den italienska hamnen Salerno, uppger BBC. Det var ett spanskt skepp, som dockade där efter att ha utfört flera räddningsoperationer.  Skeppet hade med sig 375 migranter och de döda kvinnorna.

23 av de döda kvinnorna hade befunnit sig på en gummibåt tillsammans med 64 andra migranter. Italiensk media rapporterar att kvinnornas kroppar har förvarats i en kylavdelning på det spanska skeppet.

Våld, tortyr och våldtäkt
De flesta av de 375 överlevande var från länder söder om Sahara: Nigeria, Senegal, Ghana, Gambia and Sudan. Bland dem fanns 90 kvinnor – varav åtta var gravida – och 52 barn. Även libyska män och kvinnor fanns ombord.

Människosmugglande gäng tar totalt 6 000 US dollar för resan till Italien från länder söder om Sahara, varav 4 000 dollar går till landresan till Libyen, enligt en hjälporganisation. Många migranter har vittnat om våld, inklusive tortyr och sexbrott, utfört av gängen.

Hittills i år har 150 982 migranter anlänt till Södra Europa med båt från Nordafrika, enligt IOM, Internationella organisationen för migration. Av dessa har nästan 75 procent, drygt 111 000, kommit via rutten till Italien. Antalet döda är 2 639, enligt IOM. Övriga har anlänt till Europa via Grekland, Cypern eller Spanien. Förra året kom nästan dubbelt så många under samma period, 335 158.