VÅLDTÄKTER. Nu har 653 sångerskor sällat sig till vittnesmålen om sextrakasserier. När kommer #MeToo att handla om de bestialiska överfalls- och gruppvåldtäkterna? Det eskalerande importerade grova sexuella våldet ligger fortfarande i skugga.

Våldtäktsförsök, verbala trakasserier och sexistisk jargong, nu senast i sångerskornas #visjunger ut. Avslöjandena har avlöst varandra, i media- och kulturbranschen i första hand, med vittnesmål om övergrepp och trakasserier av ofta etablerade män i maktställning. Det har gällt alltifrån ovälkomna sms till våldtäkter. Detta ska inte att förminskas utan ska upp till ytan.

Ju längre kampanjen fortgår ju tydligare blir det dock att det handlar om svenska mäns trakasserier i första hand. Ministrar uttalar sig och alla kräver åtgärder. Men var är alla protester mot det fasansfullt grova våldet mot svenska kvinnor, ett importerat problem vi tidigare aldrig sett vare sig i omfattning eller grymhetsgrad? Eller mot hedersvåldet som utsätter kvinnor och barn med utländsk bakgrund för ett liv avskuret från svensk jämställdhet och demokrati?

20 män
I fredags åtalades fem män för den uppmärksammade gruppvåldtäkten i ett trapphus i Fittja där upp till 20 män ska ha deltagit. Den ensamma unga kvinnan lurades med och överfölls sedan av ett stort antal män. Advokat Elizabeth Massi Fritz, målsägarbiträde till kvinnan, skrev tidigare till Metro: ”Det handlar om en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient. Det här är ett av de svåraste våldtäktsmål som jag stött på under mina 26 verksamma år.”

Dunkades medvetslös
I stämningsansökan står att ” målsäganden hölls fast, att hon drogs i håret, att hennes huvud dunkades mot en trappa så att hon tappade medvetandet, att hennes kläder slets av, att hon fick slag och sparkar, samt att en kniv visades upp för henne samtidigt som hon blev tillsagd att vara tyst. Våldet har orsakat smärta, blodvite, ömhet, svullnad, hudmissfärgning och hudavskrapning”, skriver åklagaren.

Polisen har inte lyckats säkra bevisning för mer än fem av männen, tre för grov våldtäkt och två för medhjälp, som ska ha skrattat och filmat händelsen. Polisen misstänker att fler kvinnor kan ha blivit utsatta i området och att gärningsmännen har riktat in sig på ”särskilt utsatta kvinnor”.

Anmäls inte
Men fler våldtäkter sker än de som anmäls (2016 anmäldes 6720). För många offer är det alltför traumatiskt för att de ska orka anmäla och mörkertalet anses stort.

Ett exempel är den gruppvåldtäkt som skedde i Skövde förra lördagen där tre män överföll en ensam kvinna i en park. Offret ville inte anmäla, utan en anhörig gjorde det istället. Polisen fortsätter söka offret som hittills inte har gått att nå.

Ursprung
Privatpersonen Joakim P Jonasson har gjort jobbet som Brå och regeringen vägrar göra. I sin nya studie har han kartlagt våldtäkterna utifrån ursprung på både förövare och offer utifrån domar, vilket Samtiden tidigare skrivit om. Ett av de sammanfattande resultaten är att ju grövre sexuellt våld, ju större överrepresentation av utländska män:

Män med utomeuropeisk härkomst begår 84% av grova våldtäkter. Svenskar kommer först på fjärde plats, efter afghaner, irakier och somalier. Afghaner dömda för sexualbrott har proportionellt ökat kraftigt sedan 2015; 2017 är nästan var tionde dömd sexualbrottsling afghansk.

Två av tre grova våldtäkter begås av asylsökande eller män som getts uppehållstillstånd.
Landsgrupper med högst faktor (sannolikhet) att begå grov våldtäkt är i turordning algerier, afghaner, tunisier, marockaner och palestinier.

• 95,6% av överfallsvåldtäkter begås av män med utländsk härkomst.
Flest överfallsvåldtäkter räknat i individer begås i turordning av somalier, eritreaner, algerier, irakier och gambier. Somalier utgör den grupp som dömts för överlägset flest överfallsvåldtäkter.

Var fjärde våldtäktsman som agerat i grupp är afghan.

Men också offrens bakgrund sticker ut:

• Offren är oftast svenska kvinnor.

Läs hela undersökningen här.

Ökar stort
Antalet anmälda våldtäkter har ökat med 14 procent på bara ett år, enligt Brottsförebyggande rådet. På ett decennium har anmälningarna ökat med 41 procent. Enligt Verisure/Sifos undersökning  uppger idag varannan ung kvinna att de inte känner sig trygga.

När kommer uppropen och regeringsuttalanden för detta sexuella våld som för tankarna till krigsvåldtäkter, och ofta innebär ett förstört liv för både offer och anhöriga?