När finansministern kritiserar dem som hellre betalar lägre utländska skatter borde hon kanske också rikta sig till sina kollegor, som Margot Wallström som bara betalade låg EU-skatt som kommissionär.

Nya dokument visar att bland annat Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har haft ett skatteupplägg i utlandet vars syfte är att betala lägre skatt. När det sker via bolag riktar finansminister Magdalena Andersson kritik mot detta med stor energi.

– Sjukvården och skolan blir inte bättre av att människor med väldigt höga inkomster undviker att betala skatt, säger hon till Dagens Industri.

Men tidigare har det rapporterats att utrikesminister Margot Wallström (S) som EU-kommissionär tjänade mer än 23 miljoner kronor efter skatt. I samband med avslöjandet fick Wallström kritik för att hon under sin tid som EU-kommissionär inte frivilligt betalade mer än den låga EU-skatten.

– Som EU-kommissionär är man en tjänsteman som betalar EU-skatt. Det regelverket har Margot följt, sa då hennes pressekreterare till Expressen.

Magdalena Andersson förklarar inte varför partikamrater och EU-byråkrater ska kunna betala låga skatter utan kritik, medan det är förkastligt när Leif Östling som också arbetade utomlands vid tiden för skatteupplägget smiter från svenska skatten.

Det är också intressant att när det är fråga om att betala skatter är Socialdemokratin starkt nationalistisk (utom för partivänner), men när det gäller att använda skattemedlen behöver de inte gå till svenskar.