MALMÖ. “Män vill röva bort barn” Nödropet kommer från en facebookgrupp för mammor i Malmö. Polisen slår inte bort uppgifterna, utan ger råd om hur man ska agera om man blir utsatt.

På kort tid har Sverige tvingats anpassa sig till en nivå av kriminalitet vi aldrig upplevt tidigare. Vakter krävs numera på akuten, skolor, bibliotek, simhallar, det byggs nödutgångar för personal på vårdcentraler, kyrkor stängs, kyrkogårdspersonal tvingas hantera beväpnade, för att nämna några förändringar. Nu har en facebookgrupp för mammor i Malmö larmat om ett nytt fenomen – män som försöker röva bort barn.

En mamma skriver att två män följt efter henne och dottern i en mataffär, enligt Nyheter 24. Framme vid kassorna ska en av de två männen försökt locka med dottern till utgången. Mamman uppger att hon då reagerade snabbt och skrek och hotade mannen: ”Hade du rört henne hade jag dödat dig”. Direkt efteråt upplevde mamman en enorm ångest och panik över vad som hade kunnat hända.

Fler berättar
Efter att hon delat med sig av upplevelsen i facebookgruppen berättar fler mammor om liknande händelser.

”Mitt hjärta stannade till idag när jag var inne i ett köpcenter”, skriver en mamma och berättar hur tre män försöker få hennes dotters uppmärksamhet.

”När NN blir klar springer hon ut för att hoppa upp längst ned där sakerna hamnar för att sedan packa ned efter betalningen. En av killarna följer henne och ställer sig vid sidan/bakom henne samtidigt som han tittar på mig och väntar på en signal från killen bakom mig”.

”Jag reagerar direkt och skriker NN (dotterns namn) kom hit. Kom hit nu och hon kommer snabbt springandes till mig”.
Flera mammor slår nu larm och ber alla föräldrar att vara uppmärksamma.

Inte anmält
Polisen har ännu inte mottagit någon polisanmälan, enligt Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö.

– Därmed är det inte sagt att någonting inte inträffat. Vi ska inte förminska upplevelserna men inget har kommit till vår kännedom ännu, säger han och uppmanar den som hamnat i dessa situationer att kontakta polisen omgående så att man kan dokumentera och eventuellt identifiera de misstänkta.