GRANATATTACKEN I UPPSALA. Mönstret känns numera igen. Efter knarkrazzior eller gripanden av polis hämnas de kriminella i de invandrartäta no go-zonerna med att bränna bilar. Men nu även med sprängningar av handgranater. Hatet och våldet mot poliser trappas upp. 

Handgranaten som detonerade vid polishuset i Uppsala under måndagskvällen var avsedd för poliser på väg hem. Det ska vara en ren tillfällighet att ingen skadades. Handgranaten rullade ur kurs  och sprängdes istället på en parkeringsplats. Dådet ska ha skett dagen efter att extrainsatt bevakning av polishuset avslutats, enligt Aftonbladet.

En man i 20-årsåldern sitter anhållen misstänkt för dådet som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord, mannen nekar. Tungt beväpnad polis bevakar polishuset. Det uppges råda ”panik i organisationen”.

Spottar och skriker
Våldet har trappats upp i Uppsala, en stad tidigare känd som lugn universitetstad. Handgranatsprängningen och bränderna tros vara vedergällning efter polisinsatser mot grov organiserad brottslighet förra veckan i området Gottsunda/Valsätra. Bara polisen visar sig föranleder hat.

– En del personer blev utåtagerande när vi kom till Gottsunda. Personer stod på balkonger och skrek okvädningsord och andra spottade på polisbilar, berättar Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen.

Räddningstjänst kunde inte åka in
Vid larm om bränder förra onsdagen kunde först inte räddningstjänsten åka in. 18.39  kom det första larmet om en brand då ett garage med ett femtiotal bilar började brinna och SOS fick larmsamtal om flera bilbränder. Ändå dröjde det till 21.34 innan räddningstjänsten kom för att släcka, då polisen fruktade stenkastning. Först när polisen fick ihop tillräckligt många patruller för att eskortera räddningstjänsten åkte man till Gottsunda för att släcka bränderna.

Men numera är det alltså inte bara stenkastning utan även handgranatattacker polisen har att hantera. Handgranaten som kastades mot en polisbuss i Tumba 2015 är ett annat exempel, liksom sprängningen av entrén på polisstationen i Helsingborg i oktober. Frågan är också hur det påverkar rekryteringen av poliser i en organisation som brottas med avhopp och polisbrist.

Respekten borta
– Respekten för polisen när man utför sitt uppdrag och även andra blåljusmyndigheter är borta i vissa grupper.

Det konstaterar Carin Götblad, regionpolischef för Polisregion Mitt (Uppland, Västmanland och Gävleborg) under tisdagen när hon presenterade en långsiktig satsning mot grov organiserad brottslighet, kallad ”Operation Lynx”, där polisen bland annat mer aktivt ska beslagta vapen.

Kraftig brottsutveckling
För brottsutvecklingen i region Mitt eskalerar. Det dödligt våldet har ökat från 4–5 fall per år till 12–13 per år. Under det senaste året har det skett 33 skjutningar och fyra personer har dödats i skjutningar. Polisen har även märkt en ökad narkotikahandel i centrala Uppsala samt fler våldsbrott och fler rån.

– Det är ganska mycket brottslighet som svängt uppåt och svängt kraftigt, faktum är att region Mitt ligger i paritet med storstäderna gällande brottsligheten, säger Götblad.

Inte vapenbrott
De senaste åren har även minst åtta sprängningar med handgranater inträffat i Uppsala. Anpassningen till den ökande grova brottsligheten släpar efter. Ett brott som involverar handgranater klassas enligt svensk lagstiftning inte som ett vapenbrott utan faller under brott mot tillståndplikten för explosiva varor, uppger UNT. Regeringen föreslår dock en straffskärpning.