Demokratin måste avskaffas för att rädda klimatet. Ett elitstyre borde införas, menar professor Jørgen Randers. För honom och andra klimatexperter har diktaturen Kina blivit ett politiskt föredöme.

Hittills har de demokratiskt valda politikerna låtit miljarderna rulla inom miljö- och klimatforskningen. Nu biter dessa välgödda institutioner tillbaka och vill avskaffa demokratin för att själva ta diktatorisk makten över våra samhällen.

En forskare som vill införa ett slags klimatdiktatur är Jørgen Randers, professor i klimatstrategi vid Handelshögskolan BI i Oslo. Klimatproblemen är så akuta att vi inte har tid för demokrati, menar han.

– Frågar du svenskar och norrmän om de är villiga att avstå konsumtion eller betala högre skatt för att lösa ett problem för barn och barnbarnen – då svarar dessvärre de nej, säger han till Svenska Dagbladet.

– Klimatkrisen kräver en lösning som är lite dyrare och lite mer opraktisk på kort sikt.

En annan klimatdebattör som uttryckligen besväras av ”människans tröghet” är biokemisten James Lovelock som i brittiska The Guardian ser demokrati som ett hinder för att kunna lösa klimatproblemen.

Politisk förebild för flera klimatforskare är kommunistdiktaturen Kina.

– Hade det inte varit för att jag tror att Kina kommer att leda kampen så hade vi varit ännu värre ute, säger Jørgen Randers.

Också svenske miljöaktivisten Anders Wijkman, ordförande i Romklubben och Climate-KIC, lyfter fram Kina som föregångare i klimatambitioner. Kina sätter ”mycket tuffare mål än vad vi någonsin har haft i Europa”, menar han. Ett skäl är att de flesta i landets politiska ledning har naturvetenskaplig utbildning, till skillnad från västvärldens politiker.

– Fördelen med ett centraliserat toppstyrt system är att när de väl bestämmer sig så går det ganska snabbt. Det finns ingen opposition som bråkar, säger Wijkman.