NEDERLÄNDERNA. Geerth Wilders, Frihetspartiet PVV, förbjuds att besöka den ökända stadsdelen Molenbeek, Belgien, för att undvika ”provokation”. Wilders kommenterar: “Parlamentariker förbjudna, islam och terror tillåtet. Molenbeek, islamisk stat”.

Den islamkritiske nederländske politikern Geert Wilders har förbjudits att besöka islamistenklaven Molenbeek nära Bryssel. Molenbeeks borgmästare Françoise Schepmans meddelade att Wilders och politikerkollegan Filip Dewinter är förbjudna att hålla varje typ av möte i stadsdelen, som beskrivs som en drivbänk för radikal islamism. Detta då det kan ses som en provokation och leda till våld och upplopp. Borgmästaren säger att hon kommer att samarbeta med polisen så att ingen av de två politikerna kommer att tillåtas ”provocera” i området.

Efter att Geert Wilders annonserat sin planerade visit som skulle skett under fredagen har media kallat den för ”islamsafari”. Stadsdelen Molenbeek i Bryssel är ökänd för att husera många radikala islamister, bland annat två av de som de står bakom terrorattackerna i Bataclan, Paris 2015 och Belgien 2016. I mars i år konstaterade en rapport att stadsdelen enligt polisen är säte för 51 grupperingar med kopplingar till terrorism och ytterligare 102 grupperingar som misstänks ha kopplingar till kriminalitet.

Parlamentariker förbjudna
Geert Wilders skriver på twitter att borgmästarens beslut är en ”kapitulationsakt” och Parlamentariker förbjudna, islam och terror tillåtet. Molenbeek, islamisk stat”. Wilders parti PVV frihetspartiet, kom tvåa i det nederländska parlamentsvalet tidigare i år. Filip Dewinter är en av ledarfigurerna i nationella Vlaams Belang, som samarbetar med PVV i migrationsfrågor.

På presskonferensen efter att ha mottagit borgmästarens brev, meddelade de två politikerna att de tänker ordna massdemonstrationer mot islamiseringen av Nederländerna och Belgien. Wilders menar att Nederländernas regering fullkomligt ignorerar hotet från islamiseringen. På presskonferensen säger har att ”öppna gränser är en självmordspolitik” och att ”det behövs formas ett icke-våldsmotstånd inom demokratins gränser.” Wilders uppger också att han planerar flera besök till liknande områden i Nederländerna.

– Jag hoppas att slipper se detta i Nederländerna, en politiker ska kunna besöka varje kvadratmeter av sitt land.