Liberalerna får katastrofalt lågt stöd i väljarkåren, endast 3,3 procent i ny mätning från Inizio. Jan Björklund har tillhört dem som varit värst i att smutskasta andra partier, ett agerande som inte tycks bli belönat.

Idag presenterar Aftonbladet mätning som är en rejäl käftsmäll dagen före Liberalerna startar sitt landsmöte i Västerås. Stödet är nere på rekordlåga 3,3 procent.

Men också Miljöpartiet och Kristdemokraterna hamnar på gränsen för riksdagsspärren, 4,0 procent vardera.

Om dessa tre partier åker ur riksdagen i valet nästa år kommer mandatfördelningen att bli som figuren nedan. Principiellt ändras ingenting från nuvarande förhållande mellan de tre blocken. Inget regeringsalternativ får majoritet. Såväl Stefan Löfven (S) som Ulf Kristersson (M) blir beroende av åtminstone passivt stöd av Sverigedemokraterna för att kunna väljas till statsminister och få sin budget genom riksdagen.

I jämförelse med valresultatet 2014 har Sverigedemokraterna ökat med 2,5 procentenheter till 15,4 procent. Centerpartiet ligger också över valresultatet med 10,1 procent. Moderaterna är nu tillbaka på samma nivå som valresultatet 2014: 23,2 procent (-0,1).

Socialdemokraterna har backat till 28,6 procent, ett tapp på 2,5 procentenheter jämfört med valet 2014. Vänsterpartiet får 6,8 procent (+1,1).

Enligt novembermätningen tappar de rödgröna mest om man ser till antalet mandat i riksdagen, även om de bara förlorar MP. Alliansen förlorar bara 3 mandat även om både L och KD åker ut. Det enda block som ökar är SD, med 15 mandat.

Regeringsblocken
Alliansen: 138 mandat (-3)
Rödgröna: 147 mandat (-12)
Sverigedemokraterna: 64 mandat (+15)

Källa Inizio: 2265 personer över 18 år har intervjuat via webben 8-13 november 2017.