Företagsledaren Ian Wachtmeister meddelade i våras att han drabbats av cancer och natten till lördagen gick han bort. En av Sveriges mest slagfärdiga röster har därmed tystnat.

Ian Wachtmeister (1932-2017) var svensk greve, företagsledare och författare. Han var även partiledare i ett riksdagsparti. En mångsysslare av stora mått.

Han blev vd för Oxelösunds Järnverk 1970 och för Gränges Aluminium 1978. Men för en större publik blev han känd genom debattboken Ankdammen (Timbro, 1988). I den gick han med vass satir till angrepp mot vänsterliberala etablissemang som tröttnat på att bygga landet, för att förfalla till arrogans och maktfullkomlighet. Ett tema som blivit allt mer dominerande i samhällsdebatten.

Boken blev en succé och tillhörde de bäst säljande när jag började jobba på näringslivets tankesmedja Timbro. Sista gången jag såg honom var när han i juni förra året var bejublad föredragshållare på Sverigedemokraternas utbildningskonferens i Västerås.

Wachtmeister hade den för Sverige ovanliga förmågan att förena politik med humor, infotainment. Vi har en stark tradition av att politik måste vara allvarlig, långrandig och tråkig med många siffor, för att vara seriös och tas på allvar. Wachtmeister bröt mot traditionen och skakade om hela det politiska etablissemanget när han, tillsammans med skivbolagsdirektören Bert Karlsson, bara ett halvår före riksdagsvalet 1991 lanserade ett nytt parti: Ny demokrati. Det blev succé och Wachtmeister kunde titulera sig partiledare för riksdagsparti.

Han lämnade partiet och politiken efter tre år, men fortsatte att skriva samhällskritiska böcker. När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 blev Wachtmeister något av en inofficiell rådgivare åt Jimmie Åkesson.

Det jag minns bäst av Wachtmeister nu när dödsbudet kommit, är alla skratten i den tusenhövdade konferenssalen i Västerås förra året då han på sitt speciella sätt blandade vass samhällsanalyser med slagfärdiga skämt.