Kommunstyrelsen lägger fram Sverigedemokraternas budget som sitt förslag när kommunfullmäktige 27 november ska besluta om kommunbudgeten för 2018 i Hässleholm.

Det är sedan de rödgröna avstått från att lägga fram budgetförslag i kommunstyrelsen, som det blev en ovanlig omröstning som utföll så att Sverigedemokraternas budgetförslag vann med 4 röster mot 3, medan 8 ledamöter avstod. SD-budgeten blir därmed huvudförlag i kommunfullmäktige.

– Jag tror faktiskt inte det inträffat tidigare i Sverige, att en SD-budget blivit kommunstyrelsens förslag, säger Patrik Jönsson som är vice gruppledare för partiet i Hässleholm till Norra Skåne.

Bland satsningarna i budgeten finns ett nytt badhus på Österås, samtidigt som idrottsföreningar ska få tillgång till nya lokaler.

Besparingar sker på invandringen. SD-budgeten gör indragningar i skola, socialförvaltningen och omsorgen på totalt 17 miljoner kronor nästa år, när det gäller kostnader för invandringen.

– Vi vill i största möjliga mån stänga porten till Hässleholm för invandring. Vi ska vägra ta emot folk som anvisas hit och motarbeta privata aktörer som vill starta asylboenden. Arbetslösheten är jättehög liksom brottsligheten, säger Jönsson.

Men det är inte säkert att kommunfullmäktige kommer att anta SD-budgeten, bara därför att det är huvudförslag. Mandatfördelningen inbjuder till rävspel och Patrik Jönsson tvivlar på att Sverigedemokraternas förslag kommer att vinner andra ronden.

– När det väl kommer till fullmäktige tror jag inte att vi kommer att få igenom budgeten, det tror jag inte, säger han till Sveriges Radio.

*

Hässleholms kommunfullmäktige
I kommunvalet 2014 utföll mandaten enligt följande:
Moderaterna: 8 (-6)
Centerpartiet: 4 (-1)
Liberalerna: 3
Kristdemokraterna: 4
Socialdemokraterna: 20 (+2)
Vänsterpartiet: 2
Miljöpartiet: 4
Sverigedemokraterna: 14 (+5)
Folkets Väl: 2

Alliansen: 19
SD: 14
Rödgröna: 26