I bostadsområden i Stockholms förorter går grannar numera samman för att hyra in privata väktare för att patrullera i deras område. Initiativtagarna tycker att otryggheten blivit för stor och att samhället inte längre ställer upp för dem.

I en lokal Facebookgrupp för Spånga, i Stockholms västra förorter, ställdes fråga om hur många som var villiga att betala en månadsavgift för att kunna hyra in ett privat väktarbolag som patrullerar området.

– Vakter är inte den ultimata lösningen, det tycker inte jag heller. Helst vill man ju att samhället ska stå för den här servicen. Men jag har barn som växer upp i området och då känns det inte bra att bara se på när brottsligheten eskalerar, säger Erik Carlsson till StockholmDirekt.

Nu har idén spridit sig till flera bostadsområden som diskuterar att göra samma sak. I Bromma har flera av grannarna redan gjort slag i saken. Detta som reaktion på ett stort antal bostadsinbrott i området på senare tid. Nu gör väktare från ett vaktbolag ronder på gatorna, betalda av grannarna själva.

– Det var relativt lätt att få med sig grannarna, de flesta har blivit drabbade på ett och annat sätt, säger initiativtagaren som menar att man blivit tryggare i vetskapen om att vakterna har översikt över området.

Polisen har lagt märke till den nya trenden att boende anlitar egna väktare.

– Att man går ihop och har grannsamverkan är gammalt och beprövat. Men att man betalar ur sin egen ficka för att se till sitt bostadsområde är ett nytt fenomen för mig, säger Vällingbypolisen till lokaltidningen.  

– Det är på gott och ont. Det är trist att folk känner så pass stor otrygghet att de är beredda att lägga pengar på det. Men det är väl bra att folk tänker till på vad man kan göra som privatperson, att man inte bara överlåter allt åt myndigheter.