Hur galen är vår tid? Ett mått på dårskapen är hur totalitärt studenter på universiteten agerar. Kommunistiska vänsterrevolten 1968 startade på franska universitet, de vänsterfascistiska kraven på att tysta meningsmotståndare har vuxit fram på amerikanska universitet.

I morgon är författaren och debattören Alexander Bard inbjuden till studentafton i Lund med Akademiska Föreningen som arrangör. I sociala medier har vänsterfascister krävt att framträdandet ska stoppas eftersom Bard är en av få som har kritiserat #MeToo-kampanjen där främst kvinnor trätt fram och talat om allt från sexuella ofredanden till våldtäkter.

På Twitter har Alexander Bard skämtat om kampanjen, vilket upprört många. Han menar att tanken är god, men att kampanjen fullständigt urartat.

– Nu är det pöbelangrepp på oskyldiga män som är friade i domstolar. Jag tycker att det är skandal. Jag tycker att det är bäst att bemöta det med humor och värme. Jag tycker att debattklimatet har sjunkit till en fruktansvärt infantil nivå i Sverige och jag är rädd för det, jag tycker att det är skrämmande på riktigt, säger han till Metro.

– Har du blivit utsatt för övergrepp av en man, stäm skiten ur dem, polisanmäl, och du kommer att få alla mäns support också. Men att springa runt och prata skit och skvallra, det gör inte vuxna människor. Det är vad det handlar om.

Men nu växer kraven, enligt olika medier, på att studentaftonen med Bard ska ställas in. Bard ska stoppas. Tystas. Han tycker fel.

Arrangören Akademiska Föreningen tycks dock inte falla undan för vänsteragitationen mot yttrandefrihet.

– Det är en intressant och viktig diskussion, och många olika åsikter har kommit fram i frågan. Vi välkomnar också de kritiska rösterna kring bokningen, eftersom vi ofta uttalat bjuder in personer som kan starta samtal och debatt, säger Wendela Wennström i Studentaftonsutskottet till DN idag.

Enligt Wennström har utskottet aldrig övervägt att ställa in kvällen efter den kritik som framkommit.

– Det skulle gå emot vårt syfte, om syftet är att värna om yttrandefriheten, säger hon.

Häromåret var Jimmie Åkesson inbjuden föredragshållare på studentafton och det evenemanget genomfördes även om det hölls demonstrationer utanför lokalen.

Det finns tecken på att också den amerikanska universitetsvärlden börjar komma till sans och inte längre följer de aggressiva vänsteraktivisternas krav på att tysta meningsmotståndare. Mainstreamtidskrifter som The Atlantic rapporterar att studenterna börjat tröttna på vänsterdemonstranterna, The Surprising Revolt at the Most Liberal College in the Country. Konservativa tidskrifter understryker vikten av yttrandefrihet, som i Weekly Standards senaste nummer: The new free-speech crisis on American campuses calls for revisiting old arguments. Man citerar professorer som börjat våga ifrågasätta protesterna mot att oliktänkande får komma till tals.

Allt är ju väldigt enkelt. Yttrandefrihet betyder att också de som tycker och säger något som kan upprör någon, har rätt att framföra sina ståndpunkter. Den öppenheten är demokratins livsluft.

Det är otroligt att det måste skrivas i en ledare år 2017 i Sverige, Europa, västvärlden.

Akademiska Föreningen i Lund är ett föredöme som alla borde ta efter.