Danmarks högsta domstol har beslutat att en 25-åring som krigat i Syrien ska mista sitt medborgarskap. Det är första gången en person som är född och uppvuxen i Danmark förlorar medborgarskapet.

Senast en person förlorade medborgarskap på grund av kriminalitet skedde 2016 då ”Bokhandlaren från Brønshøj” dömdes för att ha uppviglat till stöd för terrorism. Den mannen var dock inte född i Danmark.

Den nu aktuelle 25-åringen anslöt sig 2013 till terrororganisationen Islamska staten, IS. Han har också sympatiserat med den terrorist som sköt ihjäl flera personer i samband med Lars Vilks föredrag i Köpenhamn 2015.

Högsta domstolen har nu dömt honom till sex års fängelse, fråntagit honom det danska medborgarskapet och beslutat utvisa honom från Danmark för all framtid, rapporterar Danmarks Radio.