FRANKRIKE. Den misslyckade integrationen i Frankrike kommer att leda till ett delat land, ett nytt Libanon, de närmaste 10-20 åren. Det menar den franske författaren Alexandre Mendel.

Alexandre Mendel har gett ut en ny bok med namnet Partition (delning), som handlar om islams påverkan på Frankrike. I sin förra bok, Jihadist France, behandlade han terrorism. Frankrike har varit mål för många terrorattentat och är under konstant hot. Bara under 2017 har man haft fem utförda och 17 avvärjda attacker, totalt 22 planerade attacker.

Den här gången undersöker författaren hur Frankrike som land påverkas av islam. Partition handlar i huvudsak om islamiseringen i Frankrike och om vad som sker i skolor, sjukhus, på arbeten, sportklubbar med mera. Det handlar om den väg Frankrike beslutat sig att ta, och hur den franska regeringen samarbetar med och har accepterat vissa överenskommelser med islam. Närmare bestämt om hur muslimer inte har anpassat sig i Frankrike och om den aktuella situationen i landet.

I en intervju får Alexandre Mendel frågan varför integrationen har misslyckats i Frankrike.

– Integrationen har misslyckats, inte bara i Frankrike, utan i många andra länder. Anledningen är att vi har begravt våra republikanska (sekulära statsskick) principer och kopierat det som finns i Storbritannien, Kanada, eller i USA. Att vi har accepterat att du kan bli fransk, få franskt medborgarskap utan att ens tala franska, utan att ens gå till en republikansk fransk skola, att man kan få medborgarskap utan att leva som fransmän gör.

Inga problem tidigare
Europa har tagit emot ett stort antal migranter från oros- och krigsdrabbade länder i Afrika och Mellanöstern. Idag är många oroade över islamiseringen av Europa och frånvaron av muslimers assimilering i sina nya länder.

– Om bara några få år kommer de islamiska förorterna i Paris att lyda under sina egna regler, ha sina egna lagar och principer, kanske även sin egen polis. Så är redan fallet, säger Alexandre Mendel.

Mendel påpekar att Frankrike inte alls är något nytt invandrarland, utan har en lång historia av invandring. På 1920-talet kom människor från hela Europa, från Polen, Ryssland, Armenien, Italien och det var inga problem alls att integrera dem.

Svek ideal
Viktigt angående islamiseringen är att man inte kan blunda för problemet i längden, enligt Mendel.
– För 20-30 år sedan svek vi våra regler, principer, våra republikanska ideal, vi förhandlade med islamister. Vi var helt blinda för de små signalerna att vissa delar av Frankrike hade börjat islamiseras. Det kan förklara den terrorism vi har idag i Frankrike. Om vi inte hade accepterat dessa små överenskommelser med radikal islam, skulle vi sannolikt inte ha haft så många attacker i Frankrike. Därför är det så viktigt idag att inte längre vara blind och att säga sanningen.
Rapport från no go-zoner
Han definierar Partition som en journalistisk bok – inte en teoretisk – där han och andra har gett sig ut i skolorna, sjukhusen, till platser där polis och vanliga människor inte har satt sin fot, för att se verkligheten och berätta om den.
– Många fransmän, särskilt journalister och politiker, åker aldrig till dessa områden. Det är väldigt viktigt idag att vara en reporter i dessa områden dit ingen längre tar sig. Detta är ett vittnesmål över vår moderna tid, säger han.
För sent
Alexandre Mendel är pessimistisk angående utvecklingen.
– Jag säger att det finns ingen lösning, därför att det är för sent. Det kommer inte att finnas någon lösning. Du kan inte skicka tillbaka dem till sina hemländer därför att de är franska medborgare. Vad som kommer att hända med Frankrike de närmaste tio till tjugo åren är att det kommer att bli som ett nytt Libanon på många platser.
Det finns inget sätt att ta tillbaka dessa förorter, menar författaren, man har redan förlorat kriget.
– De rika i Frankrike kommer att bo i avskilda områden, långt från problemen, medan de fattiga tvingas hantera islamismen på daglig basis. Det är det läget vi redan har accepterat, säger han.