Nu försöker de gamla partierna skylla den egna oförmågan att skapa dugliga majoriteter på Sverigedemokraterna – partiet man själva vägrar samtala med. Det är som om krögaren låste och gick hem, för att sedan skylla de uteblivna gästerna för konkursen.

På samma sätt som i riksdagen, råder stor politisk röra också i flera kommuner eftersom ingen har egen majoritet. Och gemensamt för dessa kommuner är att de gamla partierna agerat på samma sätt som sina partikamrater på riksnivå, det vill säga man samtalar inte med Sverigedemokraterna. Ändå har de räknat med att få SD:s röster. Och skyller på SD när man faller i omröstningar.

Den som vägrar lämna bud på en villa eller bostadsrätt, kommer inte att gå iland med något köp. Samma sak gäller i politiken.

Att försöka få folk att tro något annat, är att grovt underskatta väljarkåren.

Ett annat angreppsätt är det vi nu ser från centerledaren Annie Lööf, som kommenterat SD:s första valfilm inför 2018.

– Sverigedemokraterna visat att man har återradikaliserats. Ett kvitto på att de bara vill skapa kaos och absolut inte går att lita på, säger hon till TT.

Hon menar att den hårda kritiken mot allianspartierna innebär att Åkesson inte menar allvar när han säger sig vilja förhandla.

Men valfilmen är en följd av att Annie Lööf och övriga gamla partier inte förhandlat med Sverigedemokraterna under de sju år som partiet suttit i riksdagen. Man kan fråga sig hur länge Lööf menar att man ska sitta tyst och inaktiv innan etablissemanget behagar acceptera att svenska folket valt in ett åttonde parti i riksdagen. Och gjort det till landets tredje största.

Valfilmen är en påminnelse, för både väljarkåren och andra partier, att Sverigedemokraterna haft rätt i en för samhället helt avgörande fråga. Till skillnad från övriga partier behöver inte Sverigedemokraterna lägga om sin politik. Istället kan man, som Jimmie Åkesson i sitt tal inför landsdagarna, bredda sig och lägga ut texten om sin inriktning när det gäller sjukvård och välfärd.

– Var tredje patient i operationskön har väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Det hade inte behövt vara så här, sa Åkesson i talet på lördagen.

Hans och partiets strategi nu är att vara tydlig med vad som orsakar problemen i det svenska samhället, men samtidigt visa att man har en stark vilja att samtala med andra partier om hur man kan lösa dem.

Det är något av en kniptångsmanöver, där man ökar trycket i sin samhällskritik mot rådande politik samtidigt som man tydligt visar att man vill förhandla med dem som varit ansvariga för utvecklingen och nu i panik tvingats lägga om sin politik, om hur samhällsproblemen kan lösas.

Upplägget är logiskt utifrån hur de andra partierna agerar. Deras ovilja att förhandla med SD måste bearbetas genom att påtala hur allvarligt läget faktiskt är. Trycket behöver uppenbarligen höjas för att få tillstånd en sinnesförändring inom etablissemangen. Krisen för Sverige är inte över bara därför att antalet asylsökande inte ligger på den extremt höga nivå som gällde 2015.

Samtidigt, just därför att man har krismedvetande, vill SD samtala, förhandla och göra uppgörelser med andra folkvalda partier, så att landet kan räddas.

Att samtala är att vara vuxen. Frågan är vad man ska kalla ett agerande som går ut på att inte samtala och förhandla med dem vars röster man behöver för att kunna göra någonting alls.