PARIS. Franska satirmagasinet Charlie Hebdo anmäler nya dödshot. Dödshoten kom efter en publicering av den våldtäktsanklagade islam-professorn Tariq Ramadan, avbildad med en stor erektion och texten ”Jag är islams sjätte pelare”.

Hoten och hatmailen har aldrig riktigt upphört efter januari 2015, säger Charlie Hebdos redaktör Laurent ’Riss’ Sourisseau.  Den provokativa satirtidningen utsattes då för ett makabert terrorattentat av jihadister som sköt ihjäl tolv personer på redaktionen, efter att tidningen hade avbildat profeten Mohammed. En hel värld uttryckte sin avsky för dådet samt bedyrade sitt stöd för yttrandefriheten med texten ”Je suis Charlie”, ”Jag är Charlie” i sorgen och efterspelet.

Men trots nära utplåning av redaktionen fortsätter satirtecknarna på Charlie Hebdo sitt arbete, även med udden riktad mot islam. Något nästan ingen vågar göra längre, trots tal om yttrandefrihet.

Anklagas för våldtäkt
I spåren av Meetoo-kampanjen anklagas schweiziske akademikern Tariq Ramadan, Oxfordprofessor i islamstudier och konservativ intellektuell i Frankrike, för att ha våldtagit två kvinnor. Den 55-årige Ramadan förnekar anklagelserna och kallar det en kampanj av lögner.

Sedan anklagelserna har Ramadan dock tagit ledigt från Oxforduniversitet, skriver BBC. Han utreds för våldtäkterna i Frankrike och anklagas även av fyra schweiziska kvinnor för sexuella ofredanden.

Vilddjur
En av kvinnorna som anklagar Ramadan för våldtäkt beskriver att han överföll henne på ett hotell i Paris 2012 och uppger att han ”bokstavligen kastade sig över mig som ett vilddjur” och att hon trodde att ”hon skulle dö”.

Den andra kvinnan som anklagar Ramadan är funktionshindrad och uppger att hon blev slagen och våldtagen av Ramadan upprepade gånger på ett hotell i Lyon 2009.

Stort stånd
Förra onsdagen avbildades Tariq Ramadan i Charlie Hebdos magasin med ett stort stånd och texten ”Jag är islams sjätte pelare” och med texten Våldtäkt på förstasidan.

Nu polisanmäler alltså redaktionen färska dödshot mot journalisterna och tecknarna efter sin nya publicering. Under måndagen öppnade polisen en förundersökning och ska enligt en källa undersöka skriftliga dödshot och ”offentligt glorifierande av en terrorist-akt.”

Tar på allvar
Den oupphörliga strömmen av dödshot mot Charlie Hebdo gör att det är svårt att veta vilka hot som är skarpa.

– Ibland finns det toppar när vi får detaljerade dödshot på sociala medier – det har återigen skett. Det är alltid svårt att avgöra om de är allvarligt menade eller inte, men som princip tar vi dem allvarligt och anmäler, säger Laurent ’Riss’ Sourisseau.