MIGRATIONSVERKET. Bert Karlsson anklagar Migrationsverket för att ha blåst skattebetalarna på miljarder. – Skandalen är så stor och komplicerad att ingen vågat eller velat ta i det, varken från politiskt eller medialt håll. Kanske av rädsla för att inte spela ett enskilt parti i händerna.

Asylentreprenören Bert Karlsson är en av dem som tjänat mest av de pengar som finns att tjäna i branschen. Men också en av de skarpaste kritikerna. I en debattartikel anklagar han nu Migrationsverket för att ha blåst skattebetalarna på miljarder. Detta bland annat genom att konsekvent bryta mot sitt eget regelverk, enligt Bert Karlsson, som kritiserar att det inte heller vid något tillfälle gjorts en totalt oberoende granskning av verksamheten. Själv förbereder han en mångmiljonstämning av verket, bland annat för att ha ordnat boende för 400 personer i Åsele, där inte en enda flyttade in.

En kritik är att Migrationsverket inte tagit de billigaste entreprenörerna i upphandlingar trots att det är direktiven. På så sätt har man betalat miljontals kronor mer.

– Man har kringgått det egna regelsystemet och i stället ägnat sig åt godtyckliga bedömningar. Migrationsverkets egna anläggningar är tre gånger så dyra att driva i jämförelse med de privata. Dessutom anlitar man ofta bemanningsföretag till anläggningarna, utan att göra en upphandling.

Rädsla för att bli av med kontrakt är anledningen till att entreprenörerna inte slagit larm, menar han och att Migrationsverket har stämts på hundratals miljoner kronor för felaktiga upphandlingar.

Miljard för sönderslagna boenden
Enligt Karlsson ligger det krav på reparationskostnader på runt en miljard för sönderslagna och slitna asylboenden. Han talar även om uteblivna brandkontrollerna av lägenheter.

Slöseriet
Mer om slöseriet:

– Det tog till exempel Migrationsverket tre år att sänka de höga ersättningarna för ensamkommande, från att ha varit 2 000 kronor och uppåt per dygn och barn, till 1 350 kronor.

Han fortsätter:

– Till den här bilden kan läggas omflyttningar av asylsökande i taxi och bussar, ibland på sträckor uppåt 100 mil. Det vittnar inte bara om en lättsinnig hantering av skattemedel, utan framför allt om ett socialt haveri.

Lastar över på kommunerna
Bert Karlsson pekar på att slöseriet nu fortsätter, genom att lasta över kostnaderna på kommunerna.

– Detta sociala haveri tar sig nya uttryck när Migrationsverket och regeringen nu lastar över allt boendeansvar för nya svenskar på kommunerna, och därmed tvingar kommunerna att bryta mot både ekonomiska och mänskliga regler.

Bert Karlsson går hårt åt det han ser som flathet.

– Det värsta är inte att Migrationsverket genom åren har kostat skattebetalarna miljarder i onödan, det värsta är att ingen har satt ner foten och sagt: nu räcker det!