Den explosion som skedde natten mot tisdagen i Uppsala var ett attentat riktat mot polisen. En handgranat kastades mot polishuset men studsade och exploderade på en parkering invid bostadshus. En misstänkt är anhållen.

Polisen bekräftar att det var en handgranat som exploderade, men ger inga över kommentarer kring hur det gick till när den kastades. Flera poliser befann sig i närheten, i anslutning till polishuset vid händelsen.

Poliskällor uppger att man utreder teorin om att en handgranat kastats mot en polisbil på väg in i polishuset. Men granaten studsade istället mot en tågledning och landat på andra sidan tågrälsen där den detonerade- Explosionen orsakade en tryckvåg som var så kraftig att fönsterrutor på åtta bilar gick sönder. Det är bara tur att ingen människa skadades.

Det var vid 23-tiden på måndagskvällen som den kraftiga explosionen hördes. Sedan polisen sökt i området hittades totalt åtta bilar med skador på en bostadsgata cirka 50 meter från polishuset.

Gunilla Svanholm bor i närheten av explosionsplatsen.
– Huset skakade, så det hördes att det var något ordentligt som hade hänt, och så gick det något billarm direkt. Man tycker att man borde vara trygg när man bor nära polishuset. Nej, det känns jätteobehagligt, säger hon till Sveriges Radio.

Händelsen rubriceras nu som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord. En 20-årig man är anhållen misstänkt för delaktighet i brottet.