Idag publicerar både TV4 och SvD längre intervjuer med Jimmie Åkesson inför Sverigedemokraternas landsdagar nästa helg. Han får många frågor om vilken regering hans parti kommer att stödja. Åkesson tänker vara lojal mot sina väljare, inte några andra.

I samhällsdebatten diskuterar etablerade partier hur de ska bilda regering, och ofta bygger resonemangen på att man kravlöst kommer att få stöd av Sverigedemokraterna. Exempelvis säger Jan Björklund (L) att han är för att allianspartierna bildar regering om de är större än de rödgröna. Men det är en meningslös matematik. Av den enkla anledningen att det inte räcker.

Jan Björklund behöver stöd av Jimmie Åkesson för att åter kunna bli minister i en alliansregering. Det är den enkla sanningen.

Och något sådant kravlöst stöd kan varken Ulf Kristersson (M) eller någon annan kvittera ut. I intervjun i Svenska Dagbladet är Jimmie Åkesson tydlig med en sak: Han har inga lojaliteter gentemot andra partier, däremot gentemot sina väljare.

Det betyder att han är öppen för att agera i riksdagen på det sätt som mest gynnar partiets värderingar. När han får frågan vad som skulle få honom och partiet att rösta på Socialdemokraternas budget, svarar han:

– Om den är bättre.

Hur då bättre?

– Invandringspolitiken är helt avgörande. Om man ska se det krasst så har Stefan Löfven en avsevärt bättre invandringspolitik än vad Annie Lööf har. Alliansens politik kommer inte vara Moderaternas utan den kommer vara präglad av Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Det betyder att om C och L får sin vilja igenom i den gemensamma allianspolitiken, kan Sverigedemokraterna rösta fram en S-regering även om Socialdemokratin får betydligt färre röster än allianspartierna.

Svenska Dagbladet frågar om hur han tror SD-väljarna skulle se på att han fällde en alliansregering.

– Jag tror att våra väljare röstar på oss för att driva det som de vill och bevaka deras intressen. Det gör vi inte genom att sätta oss i knät på Alliansen, svarar Åkesson.

– För mig handlar det om att få mesta möjliga genomslag för vår politik.