Idag höll Jimmie Åkesson tal på partiets landsdagar i Norrköping. Men mer omtalad blev den första valfilmen som partiet publicerat inför valet 2018 där partiledaren går till hårt angrepp mot etablissemangen, och särskilt Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Ni hade fel, massinvandringen är inte lönsam. Vi vet det idag. Vi vet att den i själva verket medför enorma kostnader och påfrestningar på vårt samhälle. Där det en gång rådde ordning och trivsel, behövs idag taggtråd och övervakningskameror, säger Jimmie Åkesson i den tre minuter långa filmen som finns att se på YouTube.

– Ni har skapat ett Sverige där familjer flyttar därför att de inte längre känner sig trygga i sina egna hem. Ett samhälle där välfärden faller sönder, där vänner och familj dör i väntan på vård.

– I delar av vårt land råder det inbördeskrig mellan rivaliserande gäng. Bilar brinner. Vårdpersonal misshandlas. Polisstationer sprängs.

– Nu påstår ni att ni förstått allvaret och nu är för en mer ansvarsfull invandringspolitik. Och ändå fortsätter massinvandringen. Bara i år motsvarar den sex nya Rinkeby. Och detta samtidigt som ni låter ytterligare tiotusentals människor upprätthålla sig illegalt i vårt land.

– Det är ni socialdemokrater, ni moderater och ni i svensk medier som fortsätter skapa problem för vårt land. Ni har skapat de problem vi alla nu tvingas leva med.

– Folk har mördats och kommer fortsätta att mördas till följd av er politik.

– Konflikten i Sverige handlar inte om vem som är höger eller vänster. Konflikten går mellan dem som förstör vårt land och dem som arbetar för att rädda det.

– Jag kommer göra allt för att reda ut det kaos som ni socialdemokrater och ni moderater har skapat. Vi kan, och vi måste lösa det här, avslutar Åkesson i filmen.

Det är hårda ord. När Åkesson i SVT Forum får frågor om hur dessa anklagelser går ihop med att Åkesson i sitt tal på landsdagarna vill ha förhandlingar med andra partier, svarar han:

– Å ena sidana är det så att M och S har styrt det här landet under mycket lång tid. De är ansvariga för hur landet ser ut idag. Det måste man kunna tala om, å ena sida. Å andra måste man kunna glömma och förlåta.

Eftersom de andra inte vill sitta ner och samtala, vilket Åkesson tycker är tramsigt, får Sverigedemokraterna förhålla sig till det.

– Då får vi ju lägga fram vår syn i olika sammanhang.

Budskapet är tydligt: så länge de andra partierna inte är beredda att ge och ta i samtal med Sverigedemokraterna kommer partiet att agera som landets enda verkliga oppositionsparti. Och därmed överlåta åt väljarna att i valet avgöra hur starkt partiets analys, politik och verklighetsbild ska vara i riksdagen.