TERRORBROTT. Efter uppgifter från Tyskland ska en 30-årig IS-anhängare förhöras för förberedelse till terroristbrott i Malmö. Mannen har tidigare åtalats för terroristbrott genom mordbrand, misstänkt för att ha kastat in molotovcocktails i en shiamuslimsk lokal i Malmö. Säpo har hållit mannen i förvar för att utvisas, men inte lyckats.

Den 30-årige mannen friades för dådet när en shiamuslimsk lokal i Malmö blev helt övertänd och förstörd i oktober. Åklagaren Agneta Hilding Qvarnström saknade tillräcklig teknisk bevisning och byggde åtalet på indicier. Tingsrätten i Malmö slog fast att mannen var IS-anhängare men ansåg det inte bevisat att det var han som utfört dådet. Mannen släpptes fri, men togs omedelbart i förvar av Säpo, enligt LSU, lagen om särskild utlänningskontroll, för att få honom utvisad. Detta misslyckades, efter försök både till Saudiarabien och Syrien. Mannen har sedan dess varit fri med anmälningsplikt.

Kontakt med tysk terrormisstänkt
Mannen blev aktuell på nytt efter uppgifter från Tyskland. Tysk polis grep i juni en man i 23-årsåldern som misstänks vara medlem i terrororganisationen IS och som riskerar tio års fängelse. Den tyska polis fick information om 23-åringen av svenska Säkerhetspolisen, uppger Kvällsposten.

23-åringen är flykting från Syrien och ska ha varit verksam som kontaktperson mellan IS nyhetsbyrå Amaq och möjliga attentatsmän som ska utföra attentat i IS tjänst. Den 30-åriga man som friades från terrorbrott i Malmö har haft täta kontakter med 23-åringen. Säkerhetspolisen ska nu hålla förhör med 30-åringen.

Åklagarens tidigare bakslag
Åklagarens bakslag vid den tidigare rättegången var både att 30-åringen släpptes och att åtalet för terroristbrott ogillades. Hon ville döma 30-åringen till fem års fängelse och utvisning för terroristbrott för brandbomben mot den shiamuslimska lokalen, men han friades helt. IS tog på sig dådet som i så fall skulle varit det första terroristbrottet utfört på svensk mark.

Sunni mot shia
Åklagare Agneta Hilding Qvarnström påpekade när hon väckte åtal att den 30-årige mannen är sunnimuslim – och föreningslokalen var shiitisk.

– I stor utsträckning är IS kamp en kamp om sunni mot shia, sa hon.

Den svaga tekninska bevisningen har varit ett problem, bland annat uppmärksammades det försent av polisen att händelsen fångats på film, och filmen raderades automatiskt efter tio dagar.

Den 30-årige syriern har hela tiden nekat till anklagelserna.