”Tölpen”, med hans egna ord, får lämna Aftonbladets ledarsida, sedan han satt Aftonbladet i mitten av stormen kring vittnesmålen om övergrepp och omoraliskt beteende i #metoo-kampanjen.

Det är Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Petterson som idag meddelar att Fredrik Virtanen inte är välkommen tillbaka efter hans ”timeout” på en egyptisk turistort, där han nu befinner sig. Skälet är anklagelserna om våldtäkt och sextrakasserier som riktats mot Aftonbladetprofilen.

Själv har Fredrik Virtanen sagt att han betett sig dåligt och tölpaktigt, men aldrig drogat eller våldtagit någon.

Nu meddelar Pettersson att han inte längre kommer att skriva för tidningens ledarsida, där han de senaste åren har varit lördagskrönikör.

”Min bedömning att han inte längre kan medverka på ledarsidan”, skriver Pettersson i tidningen dag. Mängden vittnesmål mot Virtanen har blivit för stort.

Om anställningen pågår ett personalärende som nu utreds, ”men vilka som skriver på ledarsidan är mitt beslut”, skriver Pettersson. ”Oavsett vad utredningen kommer fram till, så är min bedömning att Fredrik Virtanen inte längre kan medverka på Aftonbladets ledarsida”.

Det var Karin Pettersson själv som rekryterade Virtanen till ledarsidan även om hon kände till våldtäktsanklagelsen, vilket hon kommenterar med: ”För mig var den frågan då utagerad. Jag kände inte till de andra uppgifter som nu har kommit fram”.