SEXBROTT. Talespersonen för “ensamkommande” Arif Mo har dömts för sexbrott av en 14-årig flicka på ett konfirmandläger. Församlingspedagogen ville varken anmäla eller berätta för föräldrarna. ”Vi känner att kyrkan svikit oss”, säger mamman i polisförhör. Händelsen påminner om det kristna lägret där en flicka blev våldtagen, men där ledarna inte ville anmäla för att “Mohammed skulle slippa åka hem”.

Arif Mo har dömts för sexövergrepp på en 14-årig flicka på ett konfirmationsläger. Enligt domen  för att han “sexuellt berörde hennes bröst och stjärt”. Den ensamkommande afghanen var med som ung ledare och för att lära sig om den kristna tron.

– Kyrkan försöker att använda honom så mycket som möjligt eftersom han är äldre än konfirmanderna, har kyrkan uppgett i polisförhör.

På lägret i november 2016 blev flickan rädd efter Arif Mos närmanden och kände stort obehag, enligt domen. Hon lyckades till slut slita sig loss, sprang iväg och låste in sig på in på toan och tog kontakt med en av de andra konfirmanderna. Mitt i natten gick de sedan och berättade för en församlingspedagog samt de övriga ledarna.

Ingen berättade
Men ingen från kyrkan kontaktade föräldrarna till flickan och berättade att deras flicka blivit sexuellt ofredad på konfirmandlägret, enligt Folkbladet. Det var först innan nästa konfirmationsundervisning som flickan själv kom gråtande till sin mamma och berättade. Flickans mamma menar att församlingspedagogen har tagit 18-åringen i försvar.

– Vad är det för skillnad på om en svensk gör så här än om en afghansk kille gör så här, ska hon ha frågat, vilket jag tycker är en helt sjuk fråga eftersom det är lika illa vem det än är, har mamman sagt i polisförhör, enligt Folkbladet.

Församlingspedagogen kan, enligt domen, inte svara på varför hon inte ringde till flickans föräldrar när hon fick veta vad som hänt.

Status och följare
Den dömde Arif Mo (som även har ett annat efternamn) har dock en position som talesperson för ensamkommande och betydelsefullt inflytande i offentligheten, skriver Samhällsnytt. Han har medverkat i en mängd artiklar i olika tidningar, inbjudits att nyårstala och föreläst i skolor, och kan också ses på bilder när statsministern tar honom i hand. Vidare har Arif Mo fått avslag tre gånger och ärendet har överlämnats till polisen för verkställighet. Han har även skrivits upp i ålder. Arif Mo menar själv att han befinner sig lagligt i Sverige då han lämnat in verkställighetshinder beträffande utvisningsbeslutet.

Kvinnor skickar hjärtan
Arif Mo åker numera runt i landet för att delta i demonstrationer och möten med politiker. Samtidigt är han aktiv på sociala medier där han skaffar sig ett stort följe. När Arif Mo skriver om domen i ett facebookinlägg och hävdar att han är oskyldigt dömd får han häpnadsväckande reaktioner av en mängd kvinnor, skriver Katerina Janouch på sin blogg. Mängder av kvinnor bedyrar sitt stöd för den dömde sexbrottslingen. De skickar uppmuntran, hjärtan, och säger att de inte tror på att han är skyldig. De till och med misstänkliggör flickan.

”Jo du, små flickor med långa ögonfransar kan ställa till ett helvete för grabbar, män. Lite gråt och tandagnissel brukar ju hjälpa i alla lägen för tjejer, fy faaan vilka ynkliga människor, jag spyyyr”, skriver en kvinna.

Katerina Janouch kommenterar: ”Hjärtan, hjärta, hjärtan överallt, det är så fullt av dessa hjärtan. Vuxna kvinnor som utgår från att en 14-åring bedriver en falsk kampanj mot en vuxen man, troligen för att – vad? smutskasta honom?”

Mohammed slippa åka hem
Fallet påminner om en annan händelse för ungefär ett år sedan, när en annan minderårig flicka blev våldtagen på ett kristet läger i regi av Frälsningsarmén. Då ville man inte anmäla den påstått 16-årige irakiske medborgaren, för att det ansågs synd om honom. ”Sent på dagen sökte några andra vuxna upp [flickan] och ville veta vad som hade hänt. De sade sedan att de var ledsna, men att de helst inte ville skicka hem Mohammed”, står det i domen.

Flickan skickade då ett sms till sin mor och berättade vad som hade hänt. Så småningom kom hon till sjukhus. Efter övergreppet uppges flickan ha mått mycket dåligt och har diagnosticerats med posttraumatisk stressyndrom.