GÖTEBORG. Efterspelet av sammandrabbningarna i Göteborg på lördagen pågår. Rapporter från alternativa medier visar hur vänsterextremisterna hamnade i medieskugga under nazistdemonstrationen under lördagen. Man missade också vanligt folks avsky mot vänstervåldet.

Mediabevakningen var intensiv, för att inte säga abnorm innan demonstrationen. Att NMR, Nordiska Motståndsrörelsen, sökt och fått tillstånd att demonstrera hade trissats upp av media hela veckan. Många befarade att våldsbejakande vänsteraktivister och antifascistiska organisationer som Antifa skulle slå sönder Göteborg, som vid toppmötet 2001 och i upploppen i Hamburg nyligen. Att det inte blev så våldsamt berodde sannolikt på att demonstrationen stoppades redan innan den började. NMR vek av från sin tillståndsgivna rutt och stoppades av polisen. I sammandrabbningarna greps 22 NMR-medlemmar och en polis skadades.

I mainstreammedia visades om och om igen bilder på när NMR sammandrabbade med polisen. Medan det så kallade svarta blocket, med Antifa, försvann i rapporteringen. Trots att de var maskerade, gjorde våldsamma attacker mot polisen, kastade sten och använde stenslunga. Mediabilden blev att ”Göteborgarna sa ifrån mot nazisterna”, som Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg sa.

Allmänhet fått nog
Det är sant att många gick ut för att visa sin avsky för nazisterna, men media missade även att allmänheten också hade fått nog av våldsvänstern. Exempelvis i form av den grupp människor som försökte stoppa Antifas våld, vid Liseberg. Detta enligt flera alternativmedier och frilansjournalister.

Frilansjournalisten Peter Imanuelsen var en av dem som dök in bland vänsterns grupperingar och filmade händelseförloppet.

”Allt media fokuserar på är hur NMR försökte att forcera polisens linjer. Och det är sant, det gjorde de. Självklart är det oacceptabelt och måste rapporteras om. Men media ignorerar totalt extremvänstern, som till skillnad från NMR gick till våldsam attack, med farliga vapen som slungor, i syfte att skada poliser. Mainstreammedias strutsbeteende har gått så långt att de inte ens kallar extremvänstern för extremvänster, utan endast “motdemonstranter”, skriver han i Fria Tider.

Alternativ rapportering
Peter Imanuelsen har bland annat filmat hur vanligt folk visade sin avsky mot vänsterextremisterna. Han filmade en svensk kvinna som gick mot vänsterextremisterna och läxade upp dem i vrede. Kvinnan ropar ”Sluta!” och att ”det är ingen skillnad mellan ni och dem”, att de inte är bättre än nazisterna. Hon säger att hon också är rasande för att alla tusentals människor som är där inte stoppar våldsverkarna. Efter det går även flera andra människor fram och säger ifrån mot vänstern och mer oroligheter uppstår.

Invandrargäng
Peter Imanuelsen rapporterar också att de våldsamma vänsterextremisterna hade gått samman med invandrargäng. Det skreks bland annat Allahu Akbar bland det svarta blocket.

”Högljudda knallskott, rökfacklor och flaskor kastades mot polisen. Att ta med hjälm och skyddsglasögon visade sig vara ett smart drag. Maskerade killar sprang runt och slog till folk hej vilt. En av dem drog till min kamera, andra kastade ägg och förstörde soptunnor. Nu börjar jag misstänka att kriminella invandrargäng från Göteborgs no-go zoner hade anslutit sig till motdemonstranterna (se video). Många av de våldsammaste aktörerna var invandrare som pratade bruten svenska”, skriver han.

Dokumenterat
Även bloggaren Lars Wilderäng har dokumenterat i bilder och visar hur polisen skiljer NMR och Antifa åt och hur det är Antifa som står för våldet. Han beskriver också hur allmänheten applåderade när polisen lyckades stoppa Antifa. ”Det hettade i princip bara till framför Lisebergs huvudentré och även om jag bevittnade flera mordförsök med stenkastning mot polisen, så var ungefär hälften av våldet svarta blocket som slogs mot andra inom svarta blocket. Verkar ha svårt att komma överens internt”, skriver han. Dock har flera påpekat att slagsmål inom det svarta blocket är just allmänheten som säger ifrån.

Enormt hot
Media har målat upp nazisterna som ett enormt hot. De övriga extrema miljöer som Säpo har pekat ut är islamister och vänsterextremister, varav islamisterna är det största som består av minst 2000 islamistsympatisörer. Men det blåser man inte upp på långa vägar så mycket rädsla för som demonstrationståget med några hundra NMR-medlemmar på Göteborgs gator.

Polisen hade innan varnat för att det skulle bli vänsterextremisterna som kommer att stå för våldet. Bilden var att NMR inte skulle starta våld, men skulle svara om de attackerades.

Polisen nöjd
Många har berömt polisens arbete under insatsen. Grupperingarna möttes aldrig i närkamp, vilket sannolikt dämpade våldsamheterna. Polisen skriver ”Trygg kommendering i Göteborg. 35 gripna misstänkta för brott, 29 omhändertagna med stöd av polislagen och 7 förvarstagna enligt utlänningslagen är resultatet av dagens poliskommendering hittills.”

Polisen grep 28 NMR-medlemmar. Alla har släppts. En av de gripna tillhörde det svarta blocket och den personen är inte släppt.

En skadad polis
En polis och minst en privatperson skadades lindrigt.

– Det är oerhört tråkigt och något som vi hade hoppats slippa. Men det kunde varit värre med tanke på uppsåtet hos de personer som ägnade sig åt våldsamheter idag, skriver kommenderingchefen Emelie Kullmyr.

Nu fortsätter arbetet med att utreda misstänkta brott. Bland annat ska polisen gå igenom filmat material de har tillgång till.