POLISBRISTEN. Polisresurerna räcker inte till. Misshandelsfall, våldtäkter och mordförsök läggs på hög, sammanlagt 8 500 ärenden i Malmö. I det läget beordrar polisledningen elva uniformerade Malmöpoliser bakom skrivbordet istället.

Elva uniformerade poliser fick nyligen sätta sig med utredningar istället för att möta allmänheten på gator och torg.

– Detta är fel, menar Nina Eilenberg Wemrin, ordförande i förbundsområde Malmö och uttrycker sitt missmod över situationen i en artikel i Polistidningen.

Flera av poliserna som flyttas till inre tjänst hade arbetat i Rosengård i så kallade fokusgrupper.

– Ni är för många ute, fick de höra då de kom till jobbet, och detta då de verkligen behövs i yttre tjänst. Vi får fler socialt utsatta områden, vad är meningen med att definiera utsatta områden om vi inte har poliser? Och även om vi utreder mer är åklagarkammaren inte rustad att följa upp. Detta är ett problem för hela Sverige, säger Nina Eilenberg Wemrin.

Enklare utredningsarbete
Nu ska samtliga poliser i yttre tjänst som inte arbetar med ett pågående ärende ägna sig åt enklare utredningsarbete. Tidigare kunde de utföra trafikkontroller eller jobba med att skapa kontakt i utsatta områden.

Mer akut
Men personalbristen kommer att bli ännu mer akut när den så kallade resursfördelningsplanen träder i kraft, menar hon.

– Då blir Malmö av med ytterligare 30 poliser. Jag vet att ledningen är lika förtvivlad som jag, det krävs ett helt nytt synsätt på Malmö. För första gången är jag riktigt, riktigt oroad över stadens framtid. Vilken framtid kommer våra barn att möta i Malmöområdet med denna utveckling?

Nödvändigt
Enligt regionpolischef Jarl Holmström är åtgärderna nödvändiga.
– Det går inte att vi gör gripanden av grovt kriminella och sedan inte fullföljer utredningen, säger han.

Han kan inte svara på om eller när poliserna kan återgå till yttre tjänst.