PARTILEDARDEBATT. Söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda har väckt reaktioner sedan Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khavari suttit på första parkett bakom programledarna i TV-rutan. Det var Jonas Sjöstedt som hade bjudit in henne för att använda som slagträ mot Jimmie Åkesson.

Fatemeh Khavari står bakom de demonstrationer mot asylavslag som hållits på flera håll i Sverige och som polisanmälts för ordningsstörningar. Hon bjöds in av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som använde henne som rekvisita i debatten. Fokus flyttades mitt under debatten från ämnet trygghet och säkerhet till att bli ett angrepp mot Jimmie Åkesson (SD).

– Här sitter Fatemeh. Kan du titta henne i ögonen. Titta Fatemeh i ögonen. Hon har uppehållstillstånd i Sverige, och så kan du säga att ”jag ber om ursäkt för Mattias Karlsson när han sa att hon var här illegalt, han har fel när han kletar terrorist på henne”. Hon har flytt från terror Jimmie Åkesson, sa Jonas Sjöstedt.

Påståendet om att Mattias Karlsson pekat ut Fatemeh som terrorist eller illegal stämmer inte enligt ursprungskällan som Samtiden granskat men som nu tagits bort. Istället handlade det om en bild där Polisens agerande kritiserades och där texten delvis grundar sig i ett antagande om en person som befinner sig illegalt i landet. Nya uppgifter som den moderate riksdagsmannen Hanif Bali grävt fram tyder dock på att antagandet är riktigt.

Jimmie Åkesson ville styra debatten mot sakfrågan men Jonas Sjöstedt fortsatte kräva honom på svar för något Mattias Karlsson inte gjort.

– Han ljuger om någon som är i Sverige som har uppehållstillstånd. Fatemeh som sitter där borta. Han påstår att hon är här illegalt. Han försöker befläcka henne med ett vidrigt terrorattentat som skedde trots att hon har flytt från ett land som lider under terror varje dag.

Agendas ansvarige utgivare Eva Landahl kommenterar Fatemehs närvaro.

– När det gäller vilka som kommer hit så är det partierna själva, det vet ju du säkert också. Det är partierna själva som får välja 14 personer som dem tar hit, sympatisörer.

Hon påpekar att de har en öppen process med vem som sitter i publiken och att de inte styr placeringen mer än att publiken uppmanas sprida ut sig.

Vidare menar hon att Agendaredaktionen inte visste om att Fatemeh skulle användas i påverkande syfte under debatten.

– Att Jonas Sjöstedt valde att ta in henne i debatten är inget vi känner till innan på något sätt. Det har inte vi med att göra vad han lyfter för aspekter eller frågor i debatten. Det enda vi jobbar med är att se till att partiledarna försöker hålla sig till ämnet.

Agenda planerar inga programförändringar i hur publiken används i partiledardebatter eller hur passivt medieutrymme ges företrädare för organisationer som polisanmälts för att störa ordningen och som inte accepterar myndighetsbeslut.

– Vi får väl titta på debatten imorgon och gå igenom hur den blev på det hela taget, säger Eva Landahl.