MEDIA. Fredrik Önnevall och två kolleger dömdes för människosmuggling. Idag tar Malmö hovrätt upp fallet. Svt-journalisten vill man ska göra ”ett humanitärt undantag”. Även åklagaren har överklagat, med motiveringen att ”lika fall ska bedömas lika” – alltså fängelse.

Journalisten Fredrik Önnevall dömdes i februari tillsammans med två kolleger för att 2014 att ha smugglat en 15-årig syrisk pojke till Sverige. Reportageteamet från Svt gjorde ett reportage om flyktingar, Fosterland, och i Grekland beslutade de sig för att ta med en syrisk pojke de träffat, när pojken bad dem om det. Reportageteamet med Fredrik Önnevall, fotografen Clas Elofsson och en tolk dömdes till ett milt straff.

Tingsrätten ansåg inte att det fanns skäl för humanitärt undantag, men resonerade i domen att smugglingen skett utan ekonomisk vinning och utifrån medkänsla och gav därför en mildare dom än vad som är praxis vid människosmuggling. Istället för fängelse blev det villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.

Vill frias
Nu anser Önnevall och försvaret att de bör frias helt, av humanitära skäl. De anser att EU-reglerna om humanitärt undantag ska gälla, eftersom teamet av ren medmänsklighet hjälpte pojken.

– Absolut. Jag tycker det känns skönt och bra att det prövas av hovrätten. Vi tyckte att tingsrätten kom till fel slutsats och vi hoppas på en annan utgång i hovrätten, säger Fredrik Önnevall till Svt.

Åklagaren överklagat
Men även åklagare Johan Larsson har överklagat straffet till hovrätten. Åklagaren däremot tycker att man ska behandlas lika enligt lagen.

– Åklagarmyndigheten menar att det här ska bedömas såsom tidigare fall har bedömts det vill säga att påföljden ska vara fängelse och vi vill därför få det prövat, säger Johan Larsson.

Han påpekar att påföljden i de flesta tidigare fall blivit fängelse ” och vi menar att lika fall ska behandlas lika”.

Gått vidare
Fredrik Önnevall säger att både han och att även den insmugglade pojken gått vidare.

– Att det tar lång tid för juridiken att komma fram till hur man ska döma får man ha respekt för. Jag har gått vidare själv och Abed har rotat sig i Sverige och talar bra svenska och har också han gått vidare på ett fantastiskt sätt, säger Fredrik Önnevall.

Moraliskt rätt
Journalisten har hela tiden ansett att han gjort rätt moraliskt, men tycker nu att han även gjort rätt juridiskt.

– Jag känner att jag har gjort rätt moraliskt men när jag har satt mig in i det så tycker jag även att vi borde få rätt juridiskt och det är en skön känsla, säger Fredrik Önnevall.

Hovrättsförhandlingarna startade under måndagen.