Ny statistik från Eurostat visar att Sverige faller till sextonde plats när det gäller vilka länder som har lägst arbetslöshet. När Löfven-regeringen tillträdde låg Sverige på tolfte plats.

Socialdemokratin får allt svårare att nå sitt eget mål för arbetslösheten. Stefan Löfven lovade i förra valrörelsen: ”Målet är att Sverige inom sex år ska öka antalet människor som arbetar så att Sverige har den lägst arbetslöshet i EU”.

2014 låg Sverige på 12:e plats på listan över länder med lägst arbetslöshet. Sedan dess hade vi till förra mätningen halkat ner till 15:e plats. Eurostats färska siffror från i augusti visar att Sverige nu halkar ner ytterligare en placering, till 16:e plats.

Det är väldigt långt från Sveriges arbetslöshetssiffra på 6,7 procent ner till förstaplacerade Tjeckien, som har en arbetslöshet på 2,9 procent.

– Det är ett bra mål, och vi kommer att fortsätta jobba för att pressa ner arbetslösheten, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till SVT Nyheter.

I alla 28 EU-länder gemensamt var den säsongsrensade arbetslösheten 7,6 procent i augusti 2017, en liten minskning från 7,7 procent i juli, men ner från 8,5 procent för ett år sedan i augusti 2016.

Den lägsta arbetslösheten har Tjeckien (2,9), Tyskland (3,6) och Malta (4,2). Högst arbetslöshet noteras i Grekland (21,2) och Spanien (17,1).