BOMB. Under tisdagsnatten sprängdes entrén på polisstationen i Helsingborg. Under eftermiddagen kallades polisens bombgrupp ut till två misstänkta föremål. Situationen i vissa svenska städer är inte riktigt vad man förväntar sig i fredstid. Fördömanden hörs som vanligt – men händer något konkret?

Helsingborg. Larmet om en mycket kraftig smäll kom till polisen runt klockan 00.20. Glaspartierna i entrén har rasat helt och mängder av fönsterrutor har krossats. Samtliga fönsterrutor, minst 30-40 fönster, på huset mittemot polishuset förstördes av tryckvågen. Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om kilovis med sprängmedel. Många läsare vittnar om att de kände av tryckvågen i kroppen, fönster skallrade och att explosionen hördes på platser på avstånd som Bjuv och Landskrona.

Polisen förstärkte sin bevakning utanför Rättscentrum i Malmö och står med förstärkningsvapen utanför. I november 2014 detonerade en kraftig sprängladdning vid Malmö tingsrätts entré.

Områdespolischef Patric Heimbrand tror att attacken är en konsekvens av polisarbetet man gör.

– Vi arbetar i grovt kriminella miljöer och det skapar irritation hos dem vi arbetar mot.

Malmö
Dagen efter polishus-sprängningen kom flera larm i andra städer om misstänkta bomber. Under eftermiddagen larmades polisens bombgrupp till Malmö. Fyra polispatruller fanns på plats på gatan medan bombgruppen undersökte ett misstänkt föremål som polisen hittat i samband med en husrannsakan i en lägenhet. Föremålet var dock ofarligt.
Polisens bombgrupp larmades även till Norrköping. Delar av centrala Norrköping spärrades av efter att man hittat ett misstänkt föremål under en bil. 

Sprängningen vid flerfamiljshus
För en knapp vecka sedan var det en kraftig explosion vid flerfamiljshus i Malmö. Polisen misstänker att dynamit användes vid den kraftiga detonation. Explosionen var så kraftfull att en stor sten flög nära hundra meter och kraschade in i bostaden hos en familj på fjärde våningen. Stenen var stor som en handboll och hade troligtvis lagts bakom laddningen för att ge den mer riktad sprängverkan, enligt polisen.

Situationen eskalerar
Under dagen har polischefer, statsministern och ledande politiker fördömt polishussprängningen och talar om ett allvarligt angrepp på samhället. Justitieminister Morgan Johansson (S):

”Sprängdådet i Helsingborg är ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet. Samhället får aldrig backa undan för kriminellas våld. Nu är det viktigt att gärningsmännen kan gripas”, skriver han i ett mejl till TT.

Svaghetsignaler
Men inget konkret föreslås – än i alla fall. Malmö och andra städer sjunker allt djupare och allt de styrande kommer med är ord. Vad skickar den responsen för signaler? Polisen backar ut när de angrips, oftast griper de inte de stenkastande, de åker inte in i no go zonerna som tagits över av parallella rättssystem och laglöshet, inte utan eskort. De tar till och med hjälp av kriminella klanledare. Och glöm inte rikspolischefens uttalande: ”Hjälp oss, hjälp oss”. Detta signalerar svaghet i kriminella klaners värld där bara styrka räknas. De kriminella stärks och ser polisen och det svenska samhället som svaga.