UTVISNINGAR. Återigen står gränspolischefen Patrik Engström i SVT och berättar att polisens uppdrag med att hitta och utvisa illegala invandrare inte går att genomföra under rådande förutsättningar. Varken de utvisningarna som ligger på bordet idag eller de ytterligare minst 50 000 som Migrationsverket beräknas ge polisen i uppdrag inom kort.

Färska siffror som visar att 17 021 asylsökande har fått avslag 2015-2017. Av dessa har 12 288 gått under jorden, enligt SVT:s Agenda. Bara 3037 har utvisats av polis. I teorin ska polisen då kunna utvisa åtminstone 5 000 personer. Men det är just teoretiskt, enligt gränspolischef Patrik Engström, då de flesta av dessa inte går att utvisa.

– En del går inte utvisa för att hemländerna inte tar emot dem, andra har inte ID-handlingar fastställda eller saknar resehandlingar.

Tredubblat antal väntas
Inom kort kommer Migrationsverket att överlämna ytterligare 50 000 – 60 000 ärenden till polisen för utvisning, enligt Agenda. Tre gånger så många alltså som nu. Hur ska det gå till? undrar reportern.

– Vi kommer inte att kunna verkställa så många ärenden under den tiden vi har på oss.

Vad som krävs enligt Engström utöver mer resurser, är att sätta de som ska utvisas i frihetsberövande förvar tidigare, innan de hinner gå under jorden. Samt utföra inre utlänningskontroller och hitta arbetsgivare som anställer personer som olagligt befinner sig i landet.

Brottslingar och brottsoffer
Patrik Engström poängterar att i det växande skuggsamhälle där alltfler lever gömda befinner sig  både brottsoffer och brottslingar utanför rättssamhället.

– Det är en extremt olycklig utveckling, både för individen och för samhället i stort, säger han.

Begår brott
Terroristen Akilov som dödade och skadade flera personer i terrordådet på Drottninggatan i april är ett exempel på farliga personer som myndigheterna inte klarat av att utvisa. I dagarna kan man läsa om en 36-årig man från Malmö som dömdes till utvisning för sex år sedan men där utvisningsbeslutet inte har kunnat verkställas. Sedan dess har mannen hunnit dömas till 31 brott och nu har 36-åringen även häktats för mord.

Bidragsförsörjning
I anslutning till Engströms intervju förordar Moderaternas migrationstalesperson Johan Forssell fler kontroller och förvarsplatser. En försvårande omständighet är att många illegala kan fortsätta få försörjning.

– Vi måste få ett antal rödgröna kommuner att sluta att ge bidragsförsörjning till personer som inte har laglig rätt att vistas i landet, säger han.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm menar istället att det är viktigt att behålla rätten till vård och skola för illegala när skuggsamhället växer.