POLISEN. Den senaste tidens grova attacker mot polisen sätter spår. Polisen vars villa besköts hade haft en lång tids hotbild mot sig och vissa kvällar ringt barnvakten för att ta upp barnen på övervåningen. En annan polis som beskriver sin tidigare trygghet förlorad är Åsa Wulff. 

I helgen besköts en polismans hem i Västerås med automateld, där han sov med fru och barn. Idag berättar han om en längre tids hotbild efter att ha jobbat med mordutredningar.

– Jag var beredd på att någon skulle kasta in en handgranat mot mig. Och det är ju sjukt egentligen, att man måste gå ut försiktigt för att kolla så att det inte ligger en handgranat någonstans innan man kör iväg. Det är ju inte friskt, säger han.

När dödshoten var som mest akuta ringde han hem till barnen och barnvakten och bad dem gå upp på övervåningen och stanna där.

Åsa Wulff arbetar som polis i Helsingborg och är huvudskyddsombud för polisen i nordvästra Skåne. Hon har tidigare varit hotad och haft skyddad identitet och flyttat, men beskriver hur kriminella som förföljer henne har lagt ut även den nya identiteten på internet.

”För en dryg vecka sedan exploderade en kraftig sprängladdning utanför huvudentrén till polisstationen i Helsingborg. En stor del av min arbetsplats sprängs i luften. Skadorna är omfattande och mina kollegor upplever plötsligt en enorm utsatthet. Jag hör kollegor berätta hur de tittar under sina bilar efter möjliga sprängladdningar innan de vågar sätta sig i bilen. Hur de håller koll på efterföljande fordon på fritiden. En oro har byggt bo”, skriver hon i en insändare i HD.

Polishat
Hon skriver om hatet mot polisen.

”Och så en som riktar in allt sitt polishat på just mig. Talar om att han ska döda mig. Han och kända kriminella. De ska döda mig och min familj. Mina barn. Så säger han. Han spänner ögonen i mig och lovar mig om och om igen att jag och min familj ska dö.”

Knivskurne polisen Ted
En annan polis som fått sin trygghet förstörd är Ted Eriksson, som knivskars vid den afghanska sittstrejken på Medborgarplatsen. Ted Eriksson säger att han är nästan fysiskt återställd och tillbaka i tjänst, men att det inte är som förut.

– Jag ville komma tillbaka till rutinerna, mitt liv måste ju fortsätta. Sedan får jag lära mig att leva med vissa tankar, men den tidigare självklara tryggheten, i jobbet och privat, är rubbad av det som hände. Den här oprovocerade attacken kom från ingenstans, säger han.

Politiker
Politiker som bjuder över varandra i antal poliser som nu ska utbildas har inte förstått själva problematiken. Eller vill i alla fall inte visa det. För en poliskår som är van vid svenska förhållanden är det svårt att stanna kvar när verkligheten har förvandlats till en tummelplats för grov internationell kriminalitet och när Mellanöstern och andra hårda kulturer har flyttat in i stora volymer i vårt land. Samt när polisen har en ledning som förnekar allvaret.

Rimliga förhållanden
Som Åsa Wulff skriver: ”Allt jag vet nu är att Sveriges politiker inför valet måste kavla upp ärmarna. Det är dags att ta de där riktiga krafttagen för att ge Polisen förutsättningar att ta sig ur krisen vi just nu befinner oss i. Det handlar om att ge oss lagstöd, villkor och lön som rimmar rätt i förhållande till yrkets utsatthet och svårighetsgrad.”