Debatten om det är rasism att kräva tystnad i bibliotek fortsätter. Roger Mogert (S) lyfter fram Kista bibliotek som succé även om ett flertal händelser om stök, bråk och hot har rapporterats därifrån.

Socialdemokrater försvarar förortsgrabbar som är högljudda och bråkar på offentliga bibliotek. Kulturborgarrådet Roger Mogert anser det vara uttryck för rasism att kräva tystnad på bibliotek.

När han mött kritik, bland annat i Samtiden-ledare, har han lyft fram Kista bibliotek som en succé där besöken ökat sedan biblioteket förlagts till köpcentret.

På detta reagerar krönikören Paulina Neuding som länge uppmärksammat att det offentliga rummet, som bibliotek, tas över av bråkmakare och kriminella. På kultursidorna i Svenska Dagbladet, Skandalöst att Mogert lyfter fram biblioteket i Kista, skriver hon:

”Ett bibliotek som tvingas larma polis, ambulans och förstärka väktarbevakning efter en ”knivincident”. En anställd som hotas med ”Jag ska döda dig” och ”Jag ska visa min kuk”. Personal som måste kalla på väktare för att få ut aggressiva gäng. [D]et chockerande att just den filial där dessa händelser inträffat lyfts fram som ett föredömligt bibliotek i de senaste dagarnas debatt om stöket – av den ytterst ansvarige politikern, kulturborgarrådet Roger Mogert (S).”

Allt fler svenskar känner sig otrygga i vardagen. Man vill inte utsättas för knivhot på bibliotek. Regeringspartiernas företrädare tycks ha en annan syn.