Trots ständigt nya avslöjanden om intern kris inom polisen och att rikspolischefen fattat beslut som strider mot säkerhetsskyddsförordningen, har justitieminister Morgan Johansson (S) uppenbarligen fortsatt stort förtroende för Dan Eliasson.

Dan Eliasson har som rikspolischef i två fall beslutat att Polismyndigheten skulle strunta i kryptering godkänd av Försvarsmakten vid överföring av hemliga uppgifter via dataförbindelser. I ett fall gällde det polisens lönesystem, i det andra handlade det om backup-kopior av it-system.

– Åklagare beslutade att inte ens öppna en förundersökning och konstaterade också att inga uppgifter är röjda. Det är det som är viktigt för mig, säger Morgan Johansson idag till Ekot.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé är däremot kritisk och kräver att justitieministern agerar.

– Han bör ta sitt ansvar. Det är regeringen och därmed han som är arbetsgivare för rikspolischefen. Rikspolischefen har brutit mot säkerhetsskyddsförordningen, det är konstaterat.

Moderaterna nöjer sig dock med att Statens ansvarsnämnd prövar Eliassons anställning.

Sverigedemokraterna har sedan i januari 2016 ansett att Dan Eliasson borde avlägsnas från posten som rikspolischef. Kravet kom efter det att medier avslöjande hur polisen mörkat att ett stort antal unga tjejer sextrakasserats på en ungdomsfestival i Kungsträdgården i Stockholm sommaren 2015.

– Om det finns ett problem inom polisen där man mörkar viss brottslighet för att ett politiskt parti inte ska gynnas, då är jag rädd att Eliasson själv och hans politiska ställningstaganden kan vara en del av det problemet. Eliasson borde givetvis sägas upp om han inte avgår självmant, sa Jimmie Åkesson till Aftonbladet.