Försöken att begrava regeringens haveri efter IT-skandalen på Transportstyrelsen blir alltmer panikartade. Nu vägrar regeringen svara på frågor, eftersom man ”bedömer” att mediekonsumenterna inte vill veta.

Regeringsduglighet är en viktig egenskap och påverkar en regerings förtroende. Därför vill regeringen att IT-skandalen ska försvinna så fort som möjligt. Ett led blir då att inte svara på frågor i ämnet.

Dagens Nyheter har försökt få fram mer information från den i regeringskretsen som först fick kännedom om att lagbrott medvetet begicks av generaldirektören på Transportstyrelsen, men som hittills kommit undan – dåvarande statssekreteraren hos inrikesministern och nuvarande handelsministern Ann Linde.

Det tragikomiska är att ett av Stefan Löfvens första beslut som statsminister var att flytta bort krishanteringen från statsministerns statssekreterare till den nyinrättade inrikesministerns statssekreterare, alltså Ann Linde.

Efter Tsunamikatastrofen 2004 konstaterades att Sverige på nationell nivå saknade krishantering på högsta nivå. Sverige reagerade långsammare än alla andra länder i världen, eftersom alla myndigheter väntade på besked från statsminister Göran Persson. Och han hade inte förstått att tusentals svenskar var i nöd. Det var ju julhelg och då stänger det politiska Sverige ner allt.

Haverikommissionens förslag om en jour i statsministerns närhet inrättades av den borgerliga regeringen. Stefan Löfven flyttade omedelbart bort den. S-politiker vill inte vara ansvariga för något så oplanerat som snabbt uppkomna kriser. Man vill hålla ofarliga söndagstal och gotta sig i självbilden att man gör gott.

När verkligheten tränger sig på, blir man nervös och obehagligt berörd.

Så även den som enligt svensk statsförvaltning har det absolut högsta ansvaret vid akuta kriser, inrikesministerns statssekreterare Ann Linde.

Dagens Nyheter har försökt intervjua Ann Linde om hennes roll i haveriet kring Transportstyrelse men sedan i somras fått nej. Följande surrealistiska samtal har nu utspelats. Det är helt hysteriskt på flera plan.

DN har åter via pressekreteraren Darina Agha begärt att få intervjua ministern, men Agha säger att ministern kommer att svara på DN:s frågor ”kanske om någon eller några månader”.

– Vi har haft tider och har haft ambitionen att genomföra intervjuerna. Sedan har det av olika anledningar inte gått. Nu har det gått viss tid och det känns inte som att en sådan intervju är aktuell för oss just nu. Men vi kommer säkert att få anledning att gå tillbaka till det här, säger Darina Agha.

Motiveringen till att inte svara på frågor är, enligt Darina Agha, att hon har gjort bedömningen att DN:s läsare inte längre är intresserade av Transportstyrelsen.

– Jag tänker lite på hur ni jobbar. Allting har med timing att göra. Just nu känns det inte som att Transportstyrelsen är något som folk vill läsa om. Känner ni verkligen att era läsare har det intresset och behovet?

Det är väl ändå inte regeringskansliet som avgör vad våra läsare är intresserade av?

– Det förstår jag. Jag försöker bara sätta mig in i hur ni planerar.

DN har sökt henne i två månader.

– Vi känner inte att det är aktuellt att prata om det just nu. Vi väntar tills det blir mer aktuellt.

Vad är det som skulle bli mer aktuellt?

– Just nu finns inte behovet att göra en intervju.

Regeringen anser alltså att man kan göra nyhetsvärdering åt redaktioner. Det är korkat på så många plan. Först: i en demokrati med yttrandefrihet har massmedierna en självständig roll, det är inte så som exempelvis Turkiets Erdogan hävdar, den politiska makten som avgör vad som är en nyhet.

För det andra, är det förmätet av regeringen att den anser sig veta vad medborgarna vill och inte vill veta. Också den tankebanan har tydliga diktatoriska drag över sig.

För det tredje, att som representant för regeringsmakten tror sig kunna undervisa en journalist om nyhetsvärdering är inget annat än demonstration av total omdömeslöshet. Att tänka i dessa banor antyder storhetsvansinne, att framföra dem till en journalist är rent ut sagt korkat.

För det fjärde, med sådana besked från regeringskansliet är det inte svårt att förstå att statsförvaltningen fallerar och inte fungerar. Pressekreterarens uttalanden utstrålar en inkompetens som är gränslös.

Sveriges högsta politiska nivå befolkas av personer som inte vet var de är och ännu mindre vad de gör.

Inte undra på att chefspersoner med löner på över 100.000 kr i månaden anser sig kunna besluta att myndigheten inte behöver följa lagarna. Uttrycket ”avsteg” från lagstiftningen är nog inte ett olycksfall i arbetet utan tecken på den attityd som råder inom statsförvaltningen. Man är inte där för att upprätthålla lagarna i landet, utan kan när man har lust strunta i alltihop.

Frågan är vilket som är värst, en Erdogan som medvetet river ner rättsstaten, eller en regering som inte förstår och inte har en aaaning om att man gör det…