KONST. Radikale islamisten Amanj Aziz kommer att stå på Dramaten och prata om islamofobi. Flera har reagerat, bland andra författaren och journalisten Magnus Sandelin.– Att Amanj Aziz nu ska uppträda på Sveriges nationalscen passar bra. Jag har redan från början betraktat honom som ett konstprojekt, skriver han.

I november ska Amanj Aziz stå på Dramatens lilla scen och framföra en så kallad performance lecture, en dramatiserad föreläsning. America Vera-Zavala står för regi, medverkar gör också rappartisten Carlito. Titeln är Muslim Ban – islamofobin och den muslimske mannen som ständig förövare.

Att en radikal islamist ska medverka har fått författaren och journalisten Magnus Sandelin att reagera.

–Tydligen ska den radikala islamisten Amanj Aziz i ett projekt på Dramaten berätta om islamofobi. Men jag kan redan här och nu presentera hans analys. Här är ett nätverksdiagram som han gjorde för två år sedan. Amanj Aziz kopplar bland annat mig, Expo, Magnus Ranstorp och inte minst Mona Sahlin till terroristen Anders Behring Breivik och en rad andra extremister”, skriver han på facebook.

(länk till sidan här.)

– Jag ser honom inte som en vettig debattör. Hans bild av hur det funkar är så absurd, att han kopplar oss till Behring Breivik, en av de värsta terroristerna i modern tid. Det är inte seriöst, säger Magnus Sandelin till GP.

Sandelin har granskat politiskt och religiöst extrema rörelser i Sverige i många år och säger om Amanj Aziz:

– Han är väldigt radikal och har samarbetat med till exempel Al-Taqwa ungdomsförening, en grupp med unga muslimer i Stockholm som sympatiserar med väldigt extrema föreläsare.Han har också tagit den brittiska organisationen IERA, Islamic Education and Research Academy, till Sverige. De har representanter som har försvarat fruktansvärda saker. 

Hijabis
Vera-Zavala har tidigare gjort pjäsen Svenska Hijabis, om kvinnor som valt att bära slöja, och skildrat ”en bild av islamofobin i dagens Sverige”. I Muslim Ban fortsätter hon på temat med fokus på den muslimska mannen.

Vera-Zavala skriver på sin facebook:

”Jag får frågor från tidningar och TV utifrån helt bisarra påhopp på Twitter. Detta raseri och ursinne över att en muslim får stå på scen. Detta raseri från högerdebattörer som älskar yttrandefriheten när den används som de vill, men annars inte bara vill göra åsiktskorridoren trängre utan eliminera den helt. Bort med muslimen från scen!”

Aktiv i community
Varför har Vera-Zavala då valt en så kontroversiell personen som Aziz för att beskriva vad hon kallar islamofobi?

– Jag tror att vem jag än hade valt att ställa på scen, av dem som är mer aktiva inom den muslimska communityn, så hade jag fått det här samtalet, för någon hade blivit upprörd för någonting.

Tragikomiskt
Magnus Sandelin är dock noga med att han inte anser att föreställningen borde stoppas.

– Yttrandefrihetsmässigt är det intressant att höra alla röster, dessutom är det här ett konstnärligt projekt och då ska taket vara extra högt, men det är tragikomiskt och lite uppseendeväckande att han ska tala om islamofobi, säger Sandelin.