Socialdemokraterna rasar till tredje plats i söndagens val, medan de två migrationskritiska partierna – traditionellt konservativa ÖVP och uppstickarpartiet FPÖ – fick 58,8 procent av väljarnas röster.

Österrike tog emot närmare 100.000 migranter under 2015 då gränserna till Europa var öppna. Socialdemokraterna har, likt sitt svenska systerparti, inte velat ”bygga murar” utan ge stora möjligheter för folk att komma till landet och ta del av välfärden utan att ha uppfyllt några krav.

Detta har nu österrikiska folket med rungande nej tagit avstånd ifrån.

Den unge konservative utrikesministern Sebastian Kurz, 31, var den förste etablerade politikern i väst-Europa som agerade för att stänga gränserna och införa skärpta regler för migration. Nu kommer han som nybliven partiledare att kunna bilda regering. Eftersom Socialdemokraterna sagt att de går i opposition om de inte blir största parti, menar bedömare att det blir en regeringskoalition mellan ÖVP och FPÖ. En sådan regering skulle ha en mycket stor majoritet i parlamentet.

Inte nog med att Socialdemokraterna gick från att vara största till tredje största parti, Miljöpartiet åkte ur parlamentet.

Det preliminära valresultatet är nu färdigräknat, rapporterar Österrikes inrikesministerium.

Det är en dunderseger inte bara för Kurz konservativa ÖVP utan också för det invandringskritiska FPÖ. Tillsammans får de 58,8 procent av rösterna och 114 av parlamentets 183 platser.

VALRESULTAT (2013 inom parentes)

Konservativa ÖVP: 31,4 procent (+7,4), 61 mandat (+14)
Frihetspartiet FPÖ: 27,4 procent (+6,8), 53 mandat (+13)
Socialdemokratiska SPÖ: 26,7 procent (-0,1), 52 mandat (+-0)
Liberala Neue Österreich: 5,0 procent (+-0), 9 mandat (+-0)
Lista Pilz: 4,1 procent (nytt parti), 8 mandat (+8)
Die Grüne: 3,3 procent (-9,1), 0 mandat (-24)
Lista Stronach: 0 procent (-5,7), 0 mandat (-11)

Se mer om valet i Samtiden: Får Österrike nu en ’norsk’ regering?