I ett ovanligt tal inför offentligheten sa chefen för brittiska underrättelsetjänsten MI5, Andrew Parker, att hotet från extremister är ”multidimensionellt, snabbt ökande och i en omfattning som vi inte sett förut”.

Utöver de många islamistiska terrorattacker som utförts, allt ifrån knivattacker och att köra ihjäl fotgängare till självmordsbombare som ödelägger ungdomskonserter, har underrättelsetjänsten i samarbete med polisen stoppat ännu fler planerade attacker under de senaste fyra åren.

MI5-chefen Andrew Parker sa i gårdagens tal att det skett en dramatisk ökning under detta år. ”Det är fler än någonsin under min 34-åriga karriär”, sa Parker. Terroristerna är fler och de är svårare att upptäcka.

Parker konstaterade att det är omöjligt för MI5 att stoppa varje attack, men att säkerhetspolisen konstant upptäcker och hindrar hot.

– Under 2017 står det klart att vi är utsatta för ett intensivt hot från islamistiska extremister.

– Antalet gripanden i terrorrelaterade brott har slagit alla rekord: 379 under det senaste året.

Parker sa också att mer än 500 förundersökningar pågår som omfattar omkring 3.000 personer kända för inblandning i extremistiska aktiviteter. Dessutom har fler än 20.000 personer granskats de senaste åren för möjliga kopplingar till terrorism, men det finns ändå otvivelaktigt ”våldsamma extremister” som ännu inte har blivit upptäckta av säkerhetstjänsterna.

– Attacker kommer att fortsätta ske eftersom vi lever i ett fritt samhälle, en demokrati och vi kan inte övervaka alla individer hela tiden. Vi vill inte heller leva i ett samhälle som gör det, sa Paker.

Se mer: Evening Standard, BBC, Deutsche Welle.