UTVISNINGAR. I sista sekund lyckades aktivisterna stoppa fem utvisningar. Under hela dagen kämpade afghanernas ombud med att komma med nya uppgifter och lyckades till slut. Polisen meddelade att verkställighetshinder hade gått igenom. Planet lyfte med endast tio ensamkommande till Kabul från Landvetter sent i går kväll fast det från början var 15 som skulle utvisas.

”Får man nej ska man lämna landet” har statsminister Stefan Löfven (S) sagt. Men inom hans eget parti och regering går man emot detta. Miljöpartister är öppna med att de vill att de ensamkommande afghanska männen utan asylskäl ska få stanna. Flera socialdemokratiska riksdagsledamöter också, 14 stycken har öppet gått ut med det.

Det hade samlats ett hundratal demonstranter vid Migrationsverkets förvar i Kållered under tisdagen för att demonstrera mot utvisningarna. När bussen skulle föra afghanerna till flygplatsen utbröt tumult och handgemäng när demonstranter försökte forcera polisens avspärrningar.

– Polisen fick hålla ner några mot marken, de försökte forcera. De skriker ”mördare, mördare”, säger GT:s fotograf Henrik Jansson.

Polisen omhändertog flera demonstranter och tre misstänks för brott. Två poliser skadades lindrigt.

Medias ensidiga vinkling
I medias rapportering får både aktivister och de som ska utvisas breda ut sig oemotsagda om att det är krig i Afghanistan, att afghanerna kommer att dö när de anländer och det skrivs fortfarande ohederligt att det kom 35 000 ensamkommande barn under 2015, trots att Rättsmedicinalverket slagit fast att 83 procent av de ålderstestade är över 18 år. Media är så tydligt på aktivisternas sida och ingen kritisk röst får komma fram.

”Snälla”
Flera aktivister berättar alltid i denna typ av artiklar om hur snälla de som ska utvisas är, hur de bara vill leva och göra rätt för sig. Trots att det inte handlar om ifall dessa män är ”snälla”  eller skulle ”ge mångfalt tillbaka”. Det handlar om lag och asylskäl. Och rättssäkerhet.

Dessa unga män har ljugit om sin ålder och sitt ursprung, saknar asylskäl och vägrar dessutom att lämna landet frivilligt. Dessa unga män som inte har asylskäl kostar varje dag 6000 till 8000 kronor av våra ihoptjänade skattepengar. Dessa “barn”-män tränger ut riktiga barns behov, både i Sverige och i flyktingläger.

Trycka in en till
Den afghanska kvinna som får uttala sig i Aftonbladet beskriver ett tänkesätt som aktivister anammar.

”Finns det plats för en människa finns det plats för två. Det finns även plats för oss här”, säger hon till Aftonbladet.

Inställningen att det går alltid trycka in en till är bedräglig. Våra välfärdssystem går redan på knäna. Att trycka in en till och en till som inte har asylskäl är att ljuga för sig själv om man tror att inte tiotusentals människor som försörjs av det allmänna får avgörande konsekvenser för samhället.

80 000 ska utvisas
Statsminister Stefan Löfven har sagt att ”De som fått nej ska lämna landet”. Dåvarande inrikesmnister Anders Ygeman (S) sa förra året att 80 000 skulle utvisas. Hittills har ungefär 6000 utvisats och då inräknas de som har återvänt frivilligt.

Migrationsminister Heléne Fritzon visade sig bland sittdemonstranterna på Medborgarplatsen, vilket ses symboliskt som uppmuntran, även om hon säger att hon står fast vid regeringens linje. Det finns även de socialdemokratiska riksdagsledamöter som vill stoppa utvisningarna, de 14 riksdagsledamöter som går emot den egna partilinjen. Polisen utförde inte inre utlänningskontroll fast det var känt att många illegala som ska utvisas befann sig där.

Att inte klara av att utvisa signalerar svaghet. Hela systemet signalerar svaghet. Att inte kunna stå upp för de lagar och regler som landet har stiftat bidrar även till en rättsosäkerhet.

Den som inte har asylskäl ska lämna landet.