TIGGERI. Vellinge kommuns planer på ett lokalt tiggeriförbud stoppas av länsstyrelsen. Carina Wutzler (M), kommunalråd, är besviken. – Jag tycker att beslutet är märkligt. Det finns andra bestämmelser i de lokala ordningsföreskrifterna där man inte har efterfrågat underlag varför vi inför vissa regler.

Vellinge kommun var först i Sverige med att driva igenom ett lokalt tiggeriförbud på sex platser i med hjälp av lokala ordningsföreskrifter. Det var Moderaterna som med hjälp av Sverigedemokraterna och Liberalerna lyckades få igenom det uppmärksammade beslutet. Tanken var att det skulle träda i kraft vid årsskiftet.

Men länsstyrelsen säger nej.

– Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas, säger länsöverdirektör Ola Melin på länsstyrelsen i Skåne, enligt Sydsvenskan.

Inte kunnat visa
Motiveringen är att kommunen bara får införa ordningsföreskrifter om sådant som faktiskt stör den allmänna ordningen.

– Kommunen har inte kunnat visa att ett passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen, säger Ola Melin.

Han fortsätter:

– I de handlingar som vi har tagit del av redovisas enstaka klagomål, men då är de riktade mot själva tiggeriet och handlar mer om ett upplevt obehag än en ordningsstörning.

Ifrågasätts inte
Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M), tycker att beslutet är märkligt.

– Det finns andra bestämmelser i de lokala ordningsföreskrifterna där man inte har efterfrågat underlag varför vi inför vissa regler.

Hon nämner att alkoholförbud på vissa platser inte ifrågasätts på samma sätt.

– Där har vi aldrig tidigare fått krav på att vi ska redovisa att vi fått in synpunkter från medborgare som upplever störningar, säger hon.

Carina Wutzler kan inte svara på om kommunen tänker överklaga beslutet men påpekar att beslutet ”påverkar ju hela kommunsveriges möjligheter att jobba lokalt med ordningsregler”, och att det kan tala för att man ska överklaga.

Inte stöd centralt
Moderaterna centralt har svängt i frågan och är för ett nationellt tiggeriförbud men partiledningen underkänner Vellinges lokala zonförbud.
– Risken med lokala förbud är att människor får hembesök av dem som vill tigga pengar, säger rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Nya Listan i Vellinge är emot förslaget. Amnesty International anser att förbudet strider mot mänskliga rättigheter och har samlat in 2 500 namnunderskrifter mot ett tiggeriförbud.