Det är inte enbart medie- och kulturvärldens mäktiga som blir avslöjade i #MeToo-uppropet där kvinnor berättar om sexuella trakasserier. En ledande muslimsk röst anklagas för våldtäkt, rapporterar New York Times.

Det är den kände muslimske debattören Tariq Ramadan som nu anklagas för att ha våldtagit en kvinna i Paris under en Islamisk konferens. Författaren Henda Ayari följde med till hans hotellrum på Holiday Inn, där övergreppet ska ha skett 2012.

Henda Ayari har skrivit om övergreppet i den bok där hon berättar om sin flykt från islamistisk extremism, dock utan att namnge förövaren. Ayari talade om händelsen i augusti, på en konferens med Women in the World, men också då utan att namnge vem det handlade om.

New York Times frågar om Tariq Ramadan kan vara islams Harvey Weinstein.

Det var kampanjen #MeToo (”jag också”) – där kvinnor nu som en följd av Hollywoodproducenten Weinsteins agerande, berättar offentligt om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp – som gav Henda Ayari mod att avslöja vem våldtäktsmannen faktiskt är.

På Facebook skrev hon i fredags: ”Det är ett mycket svårt beslut, men också jag har bestämt mig för att det är tid att avslöja den som attackerade mig. Det är Tariq Ramadan.”

Ramadan är en framstående internationell röst och akademiker som fört islams talan i många sammanhang. Hans farfar bildade Muslimska brödraskapet, en rörelse som ser islam som en politisk ideologi och vars namn indikerar att kvinnor ska vara separerade från det offentliga livet, vilket enligt deras hederskultur innebär att ”skydda” kvinnor.

Ramadan har en professorstitel i Oxford, finansierad av den fundamentalistiska regimen i Qatar. Han har fått fortsätta även om han försvarar kvinnlig omskärelse och stening av kvinnor.

Det var sedan Ayari lagt ut en bild på sig själv i sociala medier som Ramadan kontaktade henne, säger hon, och föreslog att hon skulle komma till hans hotell.

”Han gav mig sitt rumsnummer och sa till mig att ta en taxi och vara så diskret som möjligt. Jag var överraskad, men jag hade totalt förtroende för honom.”