Visa att du är en människa


MÅNGGIFTE. Ett holländskt tv-team visas runt på ett svenskt asylboende. Den syriske mannen berättar om sina två fruar och sammanlagt nio barn. – Jag får 735 euro för den ena frun och 735 för den andra, svarar han på frågan hur han försörjer sig. En svensk kvinna som arbetar där förordar och relativiserar månggifte och skojar om att hon själv skulle vilja ha en till fru.

Det är ett holländskt tv-team som gjort ett nedslag i Sverige i en reportageserie kallad Allah i Europa. Någonstans på den svenska landsbygden visas reportageteamet runt och träffar en syrisk man som har två familjer som bor i varsitt hus en liten bit ifrån varandra. Bloggen Old Continent visar en sammanställning i ett klipp som fokuserar på hur den svenska kvinnan som arbetar där i asylbranschen försvarar månggifte.

Syriern förklarar sina familjeförhållanden medan tv-teamet och den svenska kvinnan skojar lättsamt om det.

Den svenska kvinnan säger:

– Något jag har lärt mig under mina år när jag arbetat med människor från olika länder är att du måste vara väldigt respektfull mot andra kulturer,  för i alla kulturer finns det något som är bättre än i din egen kultur.

Syriern får frågan hur han försörjer de två fruarna och nio barnen,

– Får du pengar från staten?

– Jag får 735 euro för den ena frun och 735 euro för den andra, säger han och skojar om att han kanske ska skaffa en tredje fru, en svenska.

Också månggifte
Alla skrattar åt detta och den svenska kvinnan fortsätter med att säga att hon förstår hur bra det är att få hjälp  i hushållet. Hon fortsätter relativisera och skojar till och med om att hon själv skulle kunna tänka sig detsamma.

– Så det finns dagar när du tänker att din man kunde skaffa en andra fru? frågar reportern kvinnan.

– Ja!..eller vi…att vi skulle ha en tredje vuxen i familjen just för att lätta bördan, säger hon.

Hon fortsätter:

– I deras kultur måste kvinnan göra allt och det är mycket jobb. Det finns kvinnor som ber sin man att skaffa en andra fru. Och där de är engagerade i att ta en ny fru, hävdar hon.

Inget att säga
Nu vänder de sig till den första syriska hustrun som står tyst bredvid. Genom en tolk får hon frågan om hon har haft något att säga till om beträffande val av fru nummer två.

Svaret är otvetydigt.

– Naturligtvis har jag inget val. Med eller utan mitt medgivande gör han som han vill.

Tolken förtydligar.

– Hon kan inget att säga. Det är hans val, han kan gifta sig ensam, han behöver inte säga något till henne. Hon har inget att säga till om.

Länk till hela reportaget här.