Förre finansministern Kjell-Olof Feldt är orolig över migrationspolitikens effekter. Han frågar vad ”vi ska göra av” den halva miljon människor som kommit och varken har jobb eller bostad. ”Det är en tickande bomb”, säger han.

På 1980-talet blev finansminister Kjell-Olof Feldt i opinionsmätningar utsedd till landets ”mest beundrade man” och syntes jämt i TV. Hans snabba, korthuggna svar blev omtyckta assignment help i jämförelse med andra politiker som aldrig slutade prata.

Han införde löntagarfonder, devalverade kronan och höjde skatter, men är ändå något av en högerprofil inom Socialdemokratin, kanske därför att han alltid har varit frispråkig och inte varit rädd för att framföra sina egna åsikter, inte bara partiets kollektiva mantran.

Idag publicerar Svenska Dagbladet en längre intervju med Kjell-Olof Feldt, 86, från hans hem i Nacka. Han är frispråkig som vanligt. Och följer med i dagspolitiken och försöker tolka de underliggande rörelserna i samhället som intresserar honom mer. Han kommer snart in på migrationspolitiken.

– Flyktingkrisen och hur den sköttes rubbade förtroendet för partierna hos många många människor. Det är ingen tvekan.

– Det bor åtminstone en halv miljon människor i Sverige som vi inte vet vad vi ska göra av. Vi vet inte hur de bor eller hur de försörjer sig. Jag vet inte hur de här människorna ska bära sig åt för att komma vidare. Det är en tickande bomb.

Vad kan politiken göra, frågar SvD.

– Jag vet inte. Jag tror knappt att någon vet det. Man försöker hålla locket på.

När det gäller Löfven-regeringens nyss lagda förslag till statsbudget för 2018 säger Feldt att det är en ”ovanligt fläskig valbudget”. Ett syfte är att visa att Sverigedemokraterna har fel om att landet går dåligt, menar Feldt. Budgeten innehåller mycket godis i form av höjda barnbidrag och sänkta skatter för pensionärer.

– Då blir det svårare för Sverigedemokraterna att hävda att det är så ont om pengar i Sverige och att det skulle vara invandrarnas fel som lägger beslag på dem med sina bidrag.

Om hur det går i valet nästa år säger Feldt det inga andra ur etablissemanget vågar säga, inte ens borgerliga, det vill säga att riksdagen kommer att få en stor icke-socialistisk majoritet.

– Jag tror att det kommer att fortsätta vara borgerlig majoritet efter valet.

Då räknar du Sverigedemokraterna som ett borgerligt parti?

– Ja. Det gör jag.