Österrike har under fler år än Sverige letts av S-politiker, men i söndagens val kan konservativa ÖVP:s unge och mot migration tuffe partiledare vinna majoritet med hjälp av det traditionellt invandringskritiska FPÖ.

27 år gammal blev Sebastian Kurz utrikesminister och i år blev han konservativa partiets ledare vid 31. Han ses som ett stjärnskott som gjort kometkarriär i det gamla och etablerade ÖVP. Hans popularitet är stor och opinionsmätningarna antyder att han kommer att lyfta partiet till att bli landets största. Österrike har styrts av socialdemokratiska statsministrar sedan 1970, med undantag för de sex åren 2000-2006.

Sebastian Kurz var under migrationskrisen 2015 den ende ministern i ett europeiskt etablerat parti som agerade handlingskraftigt. Han såg till att gränserna stängdes för okontrollerad invandring. Han har lagt fram förslag om att förbjuda moskéer att finansieras via utländska bidrag, en lag som antagits i Österrike. Samtidigt har han bekräftat religionsfriheten genom att servera halalmat och tillåta muslimska bönestunder inom försvarsmakten.

När Kurz fick stopp på migrationsströmmarna från Balkan hamnade han på listan över Europas mest inflytelserika politiker hos tidningen Politico. Han gjorde alltså motsatsen till Angela Merkel och Stefan Löfven, som signalerade att alla är välkomna.

Även om Kurz ser sig som en Europavän är man i Bryssel rädd att hans no-nonsens-linje i migrationsfrågorna kan ställa till det och att han kan ha mer gemensamt med Ungern och Polen i dessa frågor.

Hittills har Österrike ofta letts av socialdemokrater, men där det konservativa partiet ingått i regeringen. De två stora har styrt landet, vilket under lång tid inneburit att dessa partier tappat mark.

Om ÖVP nu går starkt framåt kan Sebastian Kurz bilda regering med det invandringskritiska FPÖ, skriver franska nyhetsbyrån AFP.

FPÖ leds av Heinz-Christian Strache som konkurrerade ut den karismatiske Jörg Haider 2005. Politiken handlar om att värna hemlandet. Strache använder slogan som ”Wien får inte bli ett nytt Istanbul”, ”Hemlandet i våra hjärtan” och ”Jobb istället för invandring”. Trots konkurrensen från Kurz ser FPÖ ut att öka och göra ett av sina bästa val någonsin.

Opinionsmätningarna antyder att ÖVP blir största parti, med FPÖ som näst störst och SDP först på tredje plats. Om Socialdemokraterna inte vinner tänker partiet gå i opposition, rapporterar amerikanska nyhetsbyrån AP. Det mest troliga scenariot är att ÖVP och FPÖ bildar koalitionsregering. En sådan skulle då likna den norska regeringen sedan 2013, som består av Höyre och Fremskrittspartiet.

OPINIONSLÄGET i ÖSTERRIKE (jmf valresultat 2013)
15 dagars genomsnitt av mätningar, enligt Wikipedia

Konservativa ÖVP 33,3 procent (24,0)
Frihetspartiet FPÖ 26,0 procent (20.5)
Socialdemokratiska SPÖ 24,0 procent (26,8)
Liberala Neue Österreich 5,1 procent (4,9)
Die Grüne 4,9 procent (12,4)