I en ny SVT-dokumentär framgår hur ledande politiker upprätthåller en smal åsiktskorridor. Både Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) attackerade migrationsminister Tobias Billström (M) när han i migrationssammanhang använde ordet ”volymer”.

Dokumentären ”Tvärvändningen”, som sänds i SVT på torsdag men redan nu finns på SVTplay, handlar om hur radikalt den svenska migrationspolitiken lades om på hösten 2015.

Under 2015 kom mer än 160.000 asylsökande till landet, upp till 10.000 per vecka.

Innan migrationspolitiken lades om, sa migrationsministern Tobias Billström (M) att ”volymen” av asylsökande Sverige behöver begränsas. För detta blev han uppläxad av sin chef, statsminister Fredrik Reinfeldt, som reagerade på att han använde ordet ”volymer”.

– Vi talar inte på det sättet. Invandring har berikat Sverige, sade Reinfeldt.

Också dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven (S) gick i taket över att en minister talade om ”volymer”.

– Oanständigt, sa Löfven när han fördömde Billströms uttalande.

Efter Reinfeldts skarpa kritik mot Billström vågade inte moderata partimedlemmar längre diskutera flyktingfrågan offentligt – trots att många ifrågasatte det stora antalet asylsökande som Sverige tog emot. Det säger Billström i dokumentären.

– Människor påverkas av de omkringliggande förutsättningarna för debatt och hade sett hur det gick när den här frågan kom upp på agendan 2013. Jag mötte många som sade saker som de sedan inte var beredda att säga offentligt.

Billström blev stoppad av Reinfeldt när han i en arbetsgrupp inom Moderaterna ville förbereda en ny migrationspolitik inför valet 2014.

Vägran att diskutera migrationsfrågan 2013 fick konsekvenser ”på fältet”, säger Billström som menar att man måste kunna diskutera volymer i migrationspolitiken på samma sätt man gör på andra områden som skola och brottslighet.

– Det är värt att diskutera vad det här förde med sig ute på fältet … Jag tycker det går bra att tala om volymer alla dagar, säger han i programmet.

Ingen som varit ansvarig statsminister, från Ingvar Carlsson (S), Carl Bildt (M), Göran Persson (S) och Fredrik Reinfeldt (M) till Stefan Löfven (S), har ställt upp på intervju i dokumentären.